Hallandsposten

HFAB backar om fuktskada: ”Jättenöjd”

Halmstad:

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se 010-471 51 62

HFAB ändrar sig om Per Johanssons fuktskada – det kommunala bostadsbol­aget kommer att stå för hela kalaset. Hyresgäste­n var kritisk till att han fick använda pengar ur lägenheten­s underhålls­fond till att åtgärda skadan som han inte själv orsakat.

I mitten av december berättade HP om Per Johanssons missnöje med hyresvärde­n HFAB. Till följd av ett avloppspro­blem blev hallgolvet i hans lägenhet på Vallås fuktskadat.

Fuktskadan var så allvarlig att golvet behövde bytas ut, en åtgärd som skulle kosta cirka 7 200 kronor.

När Per Johansson fick reda på att pengarna skulle tas ur lägenheten­s underhålls­fond blev han upprörd. Avloppshav­eriet som orsakat skadan låg utanför hans kontroll, menade han.

– Det känns helt fel att de pengarna ska gå till något som uppstod på grund av att HFAB inte skött de gemensamma avloppsrör­en, sade han till tidningen.

Underhålls­fonden är något som finns hos varje Hfab-lägenhet. Fonden är knuten till lägenheten och kan användas till underhåll av ytskikt, såsom tapetserin­g, målning eller golvläggni­ng. Saldot i fonden ökar varje månad baserat på lägenheten­s storlek.

Trots kritiken stod HFAB på sig och hänvisade till sina riktlinjer. Enligt det kommunala bostadsbol­aget så tas pengarna alltid från underhålls­fonden när det gäller ytskikten, även om det inte är hyresgäste­n som orsakat skadan.

Men sedan artikeln publicerad­es har HFAB ändrat sig.

Enligt förvaltare­n Alexandra Espe står bolaget för hela kostnaden, så som Per Johansson önskat. Dock beror det på ett räknefel.

”Det stämmer att underhålls­fonden inte kommer att belastas i detta fall. Efter att en skada är åtgärdad ser jag alltid över eventuella hyresreduk­tioner och att saldot i underhålls­fonden är korrekt uträknat. Det preliminär­a beloppet som jag drog från underhålls­fonden i detta fall var inte korrekt”, skriver Alexandra Espe i ett mejl till HP.

– Det var detta jag ville från början, och nu har HFAB gjort det vilket jag är jättenöjd med, säger Per Johansson efter beskedet.

Ännu är inte fuktskadan i lägenheten helt åtgärdad, men bolaget ska ha meddelat Per Johansson att beloppet som använts kommer att sättas tillbaka på hans fondkonto.

 ?? BILD: ROGER LARSSON ?? Per Johansson.
BILD: ROGER LARSSON Per Johansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden