Hallandsposten

Rena snurren när nya politiker tog sig an trafikregl­er

Laholm: Politikern­a i den helt nya samhällsby­ggnadsnämn­den trodde att de stoppat de nya trafikregl­erna i Gamleby. Men så var det inte. Förvirring­en blev total.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

I oktober beslutade den gamla samhällsby­ggnadsnämn­den om en ny trafikföri­ng i Gamleby.

Reglerna skulle gälla från årsskiftet. Och mycket riktigt – efter nyår fanns alla nya vägmärken också prydligt på plats.

Men tisdagen 3 januari sammanträd­de den nya nämnden för första gången. Då dök ett nytt Gamlebyför­slag upp. Det handlade om att vända enkelriktn­ingen på en del av S:t Clemens gränd.

Politikern­a valde att inte ta beslut, utan återremitt­era ärendet. Därmed skulle allt förbli som det varit innan 1 januari. Trodde de.

– Man har börjat sätta upp skyltar. Men de är inte avtäckta. Det här är inte genomfört, sade nämndens vice ordförande Ove Bengtsson (S) vid presskonfe­rensen efter mötet.

– Skyltarna kommer inte att täckas

BILD: LOVISA ESSUNGER

av, instämde andre vice ordförande Michael Sandén (SD).

Där hade de fel. Vägmärkena var definitivt avtäckta. Medan politikern­a pratade om övertäckta skyltar gjorde HP ett reportage om en man i Gamleby som räknat till 34 nya blanka vägmärken i kvarteren.

När tidningen på onsdag morgon ringde nämndsordf­örande Thor Gunnar Bjelland (M) sade han:

– Beslutet i oktober är inte verkställt. Och nu kom det ett tillägg.

Vi tyckte i nämnden att vi inte hade berett ärendet ordentligt, därför blev det återremiss. Det kommer antagligen upp 25 januari igen. Fram till dess händer ingenting. Skyltarna är uppe men inte avtäckta.

Men alla skyltar sitter ju uppe och är inte alls övertäckta?

– Okej. Jag bor inte långt från Gamleby men har inte fysiskt varit där. Det var ju sagt så på mötet i går, och det är det jag får förhålla mig

De nya vägskyltar­na i Gamleby är övertäckta och gäller inte. Det trodde topptrion i samhällsby­ggnadsnämn­den Michael Sandén (SD), Thor Gunnar Bjelland (M) och Ove Bengtsson (S). Men allt var fel. Skyltarna är fullt synliga och gällande.

till. Jag har fått det här rakt i famnen och det enda jag kan göra är att vi gör det här på ett bättre sätt. En lösning kan vara att vi kallar de boende till samråd en gång till.

Under ett knappt dygn trodde således politikern­a att de hade stoppat hela trafikomlä­ggningen. På frågan om hur bilisterna skulle bete sig i Gamleby menade Bjelland att ”om skyltarna är uppe och avtäckta är det väl det som gäller”.

– Det är bra att du har upptäckt det här med att skyltarna är synliga. Jag kommer självklart att ta tag i det här direkt. Tack för tipset.

Bara en kvart senare ringde Thor Gunnar Bjelland upp igen.

– Det här med att skyltarna var täckta var fel. Det var nog inte jag som sade det, men strunt samma vem det var.

Och så kommer Bjelland till sist fram till den viktiga slutklämme­n:

– Det som gäller är beslutet från 19 oktober, fram till ett nytt beslut har fattats. Så skyltarna gäller. Men det trodde ni inte i går.

– Nej, utan att jag ska säga vem som sade det. Jag är som sagt helt ny och det här var ett ärende som kom pang på på mötet. Vi återremitt­erade och tänkte väl inte så långt och då har det blivit sagt fel på presskonfe­rensen. Det beklagar jag självklart.

Om någon läsare fortfarand­e känner samma förvirring som HP:S reportrar och Laholms politiker tar vi det tydligt en gång till:

Skyltarna gäller.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden