Hallandsposten

Julen dansas ut – gammal tradition väcks till liv

Laholm: Tusen personer brukade flockas till Stortorget i Laholm på 1970-talet för att dansa ut julen. 50 år senare blåser köpmännen liv i den gamla traditione­n igen.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

På lördag bjuder Attraktiva Laholm in till en sista ringdans runt granen. En julgran som kom till stånd tack vare handlarnas insamling när kommunen var i spartagen.

– Insamlinge­n vi gjorde till julgranen gick över förväntan bra. Vi ville ge tillbaka någonting till laholmarna. Då fick jag den här gamla idén om att när jag var liten dansade man ut granen. Det hänger bra ihop med detta, säger initiativt­agaren Eva Salander.

Hennes djupdyknin­g i HP:S e-tidningsar­kiv bekräftade minnesbild­en. En gång i tiden var Tjugondag Knut, då julen dansas ut, en stor offentlig begivenhet i Laholm.

”I sex ringar med över hundra personer i varje gick dansen under ledning av Eric Mellqvist och till dragspelsm­usik av Ingvar Larsson”, rapportera­de HP från Stortorget 14 januari 1974.

Under flera år på 70-talet räknades besökarna till över tusen personer. Köpmannafö­reningen

drog i gång det hela 1968, men det är oklart hur länge man hängde i.

– Jag minns bara att det var så mycket folk på torget och sådan stor förväntan, säger Eva Salander och fortsätter:

– Det var nog de där stora åren som sitter i mitt minne. Vi dansade runt granen och sedan var det långdans runt hela torget. Det slutade i en lång kö utanför kemikaliea­ffären, nuvarande thairestau­rangen, där man fick en stor påse med jättemycke­t godis.

Något hon vill att dagens barn också ska få vara med om.

– Det är inte alla som har så mycket firande hemma och just att dansa ut julen är det inte så många som gör nuförtiden.

När traditione­n på torget nu plockas upp igen utlovas pepparkako­r, glögg och godispåse till barnen. Lions är

BILD: JONATAN GERNES

på plats och grillar korv med bröd. Rebecka Wik kommer att stå för sången och leda dansen.

– Det brukar komma 300, 400 till tomten på julskyltni­ngen. Kan vi hoppas på 200 tycker jag att det vore jätterolig­t, säger Eva Salander.

Dansa ut julen börjar klockan 11 på Stortorget i Laholm.

 ?? ?? Om snön hinner komma tillbaka till lördag är oklart, men säkert är att det blir stämningsf­ullt när julen ska dansas ut på Stortorget i Laholm.
Om snön hinner komma tillbaka till lördag är oklart, men säkert är att det blir stämningsf­ullt när julen ska dansas ut på Stortorget i Laholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden