Hallandsposten

Abbey Road – mer än bara Beatles

- Mikael Forsell TT

Mary Mccartney har gjort en dokumentär om studion där pappa Paul Mccartney och hans kompisar skapade odödlig musik. – När jag var barn och såg alla fotografer­a sig vid övergångss­tället förstod jag hur viktigt det här stället var, säger hon.

Dokumentär­serien ”Get back” härom året blev ett stort kulturellt fenomen som visade att suget efter Beatles och gruppens historia fortfarand­e är omättligt. Nu kommer en ny dokumentär som tangerar samma ämne, studion där de flesta av gruppens klassiker spelades in – Abbey Road.

”If these walls could sing” har premiär på Disney+ den 6 januari. Regissören Mary Mccartney har haft en unik inblick i den legendaris­ka studion i London. Hon är född 1969. För ung för att sett Beatles och producente­n George Martin i studion, men som barn till Paul och Linda Mccartney satt hon på första parkett på 1970-talet.

– Vi bodde i närheten och mamma och pappa spelade in med Wings när jag växte upp, så vi brukade komma över i pauser under inspelning­en eller efter skolan när de spelade in, berättar Mary Mccartney i en zoominterv­ju från London.

Men Abbey Road har varit en viktig studio för fler än Beatles. Den har funnits i över 90 år och ett pärlband av musikalisk­a ikoner har låtit sig intervjuas framför Mary Mccartneys kamera. Från medlemmarn­a i Pink Floyd till Jimmy Page och Elton John samt bröderna Liam och Noel Gallagher från Oasis. Och så förstås pappa Paul.

Alla uttrycker de sin kärlek till studion och berättar om klassiska plattor som spelats in, men så värst mycket skvaller från stökiga inspelning­ar bjuds tittarna inte på.

– Vet du vad, jag älskar skvaller! Och jag bad folk om att få höra lite och jag trodde det skulle finns mer, men ingen berättade något och det blev jag också överraskad över, säger Mary Mccartney.

Bröderna Gallagher i Oasis påstår att de värsta de hittade på var att sitta i ett hörn och dricka rödvin medan de lyssnade igenom Beatles katalog.

– Men jag tror det beror på att folk kom hit för att spela in. Det var framgångsr­ika artister, som visserlige­n gillade att festa, men de var seriösa när det handlade om sin musik. Det här är inte ett ställe man kommer till för att festa utan ett ställe dit man kommer för att vara kreativ.

Mary Mccartney valde bort musiken och har arbetat som fotograf. Hon har även gjort matlagning­sprogram i tv och gett ut kokböcker. Mamma Linda, som också var fotograf, inspirerad­e hennes yrkesval.

– När jag blev fotograf satte jag mig ner och intervjuad­e henne. Hon gav mig en kamera och puttade i väg mig i rätt riktning, berättar Mary Mccartney.

Som uppvuxen med sin pappa och hans musik är hon inte förvånad över att suget efter Beatles och Abbey Road finns kvar, mer än 50 år efter gruppens splittring.

– Det är otroligt att nya generation­er hela tiden upptäcker Beatles, men å andra sidan är jag inte förvånad för när jag hör musiken så tycker jag att det fortfarand­e låter så fräscht, säger hon.

Paul Mccartney och John Lennon spelar in i Abbey Road-studion 1968.

 ?? PRESSBILD: MARY MCCARTNEY ?? Paul Mccartney har spelat in mycket musik i Abbey Road-studion. I en dokumentär av hans dotter Mary berättar han om arbetet.
PRESSBILD: MARY MCCARTNEY Paul Mccartney har spelat in mycket musik i Abbey Road-studion. I en dokumentär av hans dotter Mary berättar han om arbetet.
 ?? ARKIVBILDE­R: EVAN AGOSTINI, AP ?? Mary Mccartney har gjort filmen om Abbey Road-studion. T h: Paul och Linda Mccartney med sina barn Stella och Mary (i mitten) och Heather, Lindas barn från ett tidigare äktenskap, fotografer­ade den 1 december 1973.
ARKIVBILDE­R: EVAN AGOSTINI, AP Mary Mccartney har gjort filmen om Abbey Road-studion. T h: Paul och Linda Mccartney med sina barn Stella och Mary (i mitten) och Heather, Lindas barn från ett tidigare äktenskap, fotografer­ade den 1 december 1973.
 ?? ??
 ?? ARKIVBILD: AP ??
ARKIVBILD: AP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden