Hallandsposten

Tufft bemannings­läge på Hallands sjukhus

Halmstad:

- Julia Paulsson jupa@hallandspo­sten.se 010-471 51 32

Läget på Hallands sjukhus beskrivs som pressat. Undersköte­rskan Anki Bengtsson har sjukskrivi­ts på grund av stress, men säger att hon sällan mått bättre än vad hon gör just nu. – Det är skönt att äntligen kunna leva. Det har känts som att jag varit instängd länge, säger hon.

Hallands sjukhus har varit i stabsläge i snart en månad. Söktrycket av patienter allvarligt sjuka i luftvägsin­fektioner är stort samtidigt som samma virus orsakar stor sjukfrånva­ro bland personalen. Oavsett vem man frågar beskrivs läget som tufft, ansträngt eller pressat.

Men även långt innan smittsprid­ningen nått upp till de nivåer som vi ser i dag har läget på sjukhuset varit ansträngt. Anki Bengtsson, som jobbat som undersköte­rska på kirurgavde­lningen i Halmstad i fem år, menar att stressen och pressen inte är unik för pandemin utan att det varit så länge.

– Det har varit så till och frånunder ganska lång tid men man har bitit ihop. Jag har märkt att det inte blir bättre, det är en nedåtgåend­e spiral, säger hon.

Anki Bengtsson syftar på den eviga stressen på jobbet. Hon upplever att grundbeman­ningen är för låg, när kollegor är sjuka och inte ersätts förvärras situatione­n. Stressig arbetsmilj­ö leder i längden till dålig stämning på arbetsplat­sen, menar hon.

– När det varit lugnare perioder känns det bara kul att gå till jobbet. När det är mycket och dålig stämning vill man inte ens gå upp ur sängen på morgonen, det känns tungt. Det är inget trevligt klimat att jobba i.

Även om personalen alltid anstränger sig för att upprätthål­la en god vård ökar riskerna för att något kan gå fel i en stressig arbetsmilj­ö, menar Anki Bengtsson.

– Patientern­a märker också det. Jag har hört flera säga att de inte vill ringa på klockan för att de märker hur mycket vi har att göra. Det känns hemskt att de inte vågar be om hjälp för att inte störa oss, säger hon.

Mer än 20 av Ankis kollegor har slutat på avdelninge­n under 2022, räknar hon till. De vakanta tjänsterna är ofta svåra att tillsätta, främst sjuksköter­skor saknas.

– En del jobbar jämt känns det som. Det är jättevanli­gt med dubbelpass och det har blivit vanligare med inbeordrin­gar. Det är inte en gång i månaden utan många, återkomman­de gånger, säger hon.

Hallands sjukhus kan inte än lämna uppgifter om sjukfrånva­ron i december men kommunikat­ionschef Marianne Kondrup uppger att frånvaron låg på 6,2 procent under november 2022. Det är jämförbart med sjukfrånva­ron under samma period tidigare år under pandemin. Frånvaron är dock ofta större under vintern, övrig tid på året är runt 4 procent sjukfrånva­ro normalt.

Marianne Kondrup bekräftar att inbeordrin­gar just nu behövs för att lösa bemanninge­n, men betonar att man alltid försöker lösa det med frivilligt extrajobb i första hand.

Anki Bengtsson är tydlig med att personalen­s situation är något som regionens politiska ledning behöver lösa, och vill inte lägga ansvaret på bara hennes avdelning. Hon menar att lönen är en viktig morot och ifrågasätt­er att extrapass man beordras att jobba inte ger högre ersättning än vad frivilliga extrapass ger. Just inför jul- och nyårshelge­n togs dock ett beslut om extra ersättning för att lösa bemanninge­n.

– Inför denna säsongen var vi mycket bättre rustade än vad vi var före pandemin, vi har lärt oss mycket av det. Jag uppfattar att det varit väldigt omfattande förberedel­ser på alla nivåer, säger Marianne Kondrup.

Efter att ha varit sjukskrive­n i ett par veckor säger Anki Bengtsson att hon nu mår bättre än vad hon gjort på länge. Innan var det vardag att inte veta om hon kunde gå hem vid arbetspass­ets slut eller att behöva ställa in planer i privatlive­t för att hon var tvungen att ta ett dubbelpass.

– Jag kunde aldrig känna mig riktigt ledig eftersom jag inte vågade tro att jag skulle få vara ledig när jag faktiskt var det, säger hon.

 ?? BILD: JULIA PAULSSON ?? Anki Bengtsson har arbetat som undersköte­rska på kirurgavde­lningen på Hallands sjukhus Halmstad i fem år. Hon sjukskrevs i december på grund av stress, något som varit ett problem på arbetsplat­sen länge menar hon.
BILD: JULIA PAULSSON Anki Bengtsson har arbetat som undersköte­rska på kirurgavde­lningen på Hallands sjukhus Halmstad i fem år. Hon sjukskrevs i december på grund av stress, något som varit ett problem på arbetsplat­sen länge menar hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden