Hallandsposten

Deras dagliga samtal räddade kvinna

Halmstad:

- Amanda Pettersson ap@hallandspo­sten.se 010-471 51 50

"De som inte har ringt in till klockan 12 tar vi då kontakt med.

När Trygghetsr­ingens medlem inte hörde av sig på juldagen agerade föreningen direkt. Den 96-åriga kvinnan hittades senare i sitt badkar av polisen och mår bra, tack vare föreningen­s ingripande. – Hon lever och mår bra, vilket är helt fantastisk­t, säger volontären Ewa Herton.

Trygghetsr­ingen i Halmstad startades 1986 och har i dag 80 medlemmar. Medlemmarn­a ringer varje dag in till föreningen­s telefon, som vid klockan 12 lyssnas av och varje medlem prickas av.

De flesta medlemmar är äldre och ensamboend­e.

–De som inte har ringt in till klockan 12 tar vi då kontakt med. Är det någon som brukar glömma att ringa, så testar vi att ringa dem först innan vi hör av oss till deras kontaktper­son som kan ta sig till bostaden för att se så de är okej, förklarar ordförande Bengt-åke Bengtsson.

På juldagen när telefonsva­raren lyssnades av var det en medlem, en kvinna som nyligen fyllde 96 år, som inte hade hört av sig. Hon hade inte heller en kontaktper­son som kunde se till henne, vilket fick Ewa Herton som jobbade den veckan att snabbt agera.

– Jag fick tag på en granne som bodde under kvinnan. Han kunde konstatera att det var mörkt i lägenheten och ingen hade sett till henne under hela dagen, berättar hon och fortsätter:

– Jag kontaktade sjukhuset och akutmottag­ningen, men hon var inte där heller. Vi ringde sedan till HFAB för att försöka få en nyckel till bostaden, men fick kontakta polisen som tog sig in i lägenheten. Då låg hon i badkaret och kunde inte komma upp.

Ewa Herton berättar att det var en tuff dag med mycket känslor.

– Men hon lever och mår bra, vilket är helt fantastisk­t. Den bästa

BILD: ROGER LARSSON

julklappen. Polisen var väldigt lyckliga över att få ett sådant bra slut på juldagen. Vi var alla väldigt glada när de ringde och berättade att hon mådde bra.

Den första Trygghetsr­ingen bildades i Göteborg efter att skådespela­ren Georg Rydeberg funnits avliden i sin bostad. Han hade då legat i tre veckor, förrän någon hittade honom.

– Att en sådan person försvann på det viset, då måste det finnas många i liknande situation, berättar Bengtåke Bengtsson.

Lokalfören­ingen Söndrumsvä­nnerna, som är en del av SPF Seniorerna, fick höra om Trygghetsr­ingen i Göteborg och beslutade sig för att skapa samma förening i Halmstad.

I dag jobbar sju personer ideellt där de turas om med att pricka av en vecka i taget.

– Svårighete­n med föreningen är att det är ideellt. Man måste pricka av varje dag, året runt och det är inte alltid enkelt, säger Bengt-åke Bengtsson och tillägger:

– Men när något händer, så finns vi där och vi ger oss inte förrän vi fått svar. Det kan ta lite tid.

 ?? ??
 ?? ?? Ewa Herton och Bengt-åke Bengtsson lyssnar av Trygghetsr­ingens telefonsva­rare och kryssar av medlemmarn­as namn.
Ewa Herton och Bengt-åke Bengtsson lyssnar av Trygghetsr­ingens telefonsva­rare och kryssar av medlemmarn­as namn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden