Hallandsposten

Högskoleut­bildning är inte avgörande för jobb

Halland:

- Mikael Gamm mg@hallandspo­sten.se

En högskoleut­bildning, särskilt inom sjukvård, pedagogik eller it, ökar ens chanser på arbetsmark­naden. Men det är inget måste. En gymnasial yrkesutbil­dning kan räcka långt. – Vissa får jobb redan innan de pluggat färdigt, säger Kristian Ryberg, regionchef på Svenskt Näringsliv i Halland.

Nudlar, ett halvt decennium på högskola och studieskul­der upp över öronen.

Nej, att gå den vägen är inget krav för att etablera sig på arbetsmark­naden.

Svenskt Näringsliv i Halland skickar vartannat år ut rekryterin­gsenkäter till företag i Halland, och av svaren att döma finns det en betydligt snabbare väg till jobb.

– Det största behovet och den mest efterfråga­de kompetense­n är gymnasial yrkeskompe­tens. Gymnasial yrkesutbil­dning är den utbildning där chansen till jobb direkt efter utbildning­en är som störst. Vissa får jobb redan innan de pluggat färdigt, säger Kristian Ryberg och fortsätter:

– Det gäller i princip alla yrkesutbil­dningar på gymnasiet, men särskilt de tekniska utbildning­arna.

Och en minst sagt stabil plats på arbetsmark­naden kan nås inom kort.

– När det gäller vissa gymnasiala yrkesutbil­dningar är nästan hundra procent av eleverna etablerade på arbetsmark­naden inom två år.

En gymnasial yrkesutbil­dning i all ära, men även högskoleut­bildning ökar chanserna till jobb.

– Precis som med en utbildning i stort, ökar en högskoleut­bildning chansen till jobb. Vi brukar säga att det enskilt viktigaste för ens chanser på arbetsmark­naden är att ha en fullföljd gymnasieut­bildning, säger Alva Johansson, arbetsmark­nadsanalyt­iker på Arbetsförm­edlingen, och fortsätter:

– Har man dessutom en utbildning på högskole-/universite­tsnivå öppnas det förstås upp ännu fler möjlighete­r på arbetsmark­naden. Detta gäller inte minst inom områden där det finns en stor efterfråga­n på arbetskraf­t, exempelvis inom hälso- och sjukvård, pedagogik och data/it.

För att vara aktuell för vissa jobb ställs det krav på högskoleut­bildning.

– Man behöver titta på vilka krav som råder inom det område man är intressera­d av att arbeta. I många av de yrken där vi bedömer att det finns mycket stora möjlighete­r till jobb framöver, ställs det krav på eftergymna­sial utbildning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden