Hallandsposten

Minskat söktryck till Högskolan

Halmstad: På Högskolan i Halmstad ser man ett minskat söktryck jämfört med under pandemin. Samtidigt har erfarenhet­er från pandemin lett till satsningar som underlätta­r för den som bor på annan ort eller som jobbar att studera.

- Mikael Gamm mg@hallandspo­sten.se

Under coronapand­emin upplevde Högskolan i Halmstad ett ökat söktryck.

– Under pandemin var det lågkonjunk­tur och dålig tillväxt på arbetsmark­naden. Vi såg en tydlig pandemieff­ekt och det var fler som sökte till högskolan och då även till program på avancerad nivå. För att säkra upp och spetsa sin utbildning sökte man en påbyggnads­utbildning i stället för att söka jobb när man tagit sin kandidatex­amen, säger Selma Sedelius, kommunikat­ionschef på Högskolan i Halmstad.

I höstas noterades ett minskat söktryck.

– Det tog fart igen på arbetsmark­naden och vi såg en liten nedgång i antalet sökande till Högskolan i Halmstad vilket även var fallet nationellt.

Gällande söktryck för vårtermine­n 2023 har Selma Sedelius svårt att dra några slutsatser.

– Vi har bara två program som startar på vårtermine­n, och utbudet av enstaka kurser varierar från år till år. Det är svårt att jämföra med tidigare år.

Bland utbildning­arna vårtermine­n 2023 är söktrycket som vanligt högt till Sjuksköter­skeprogram­met, och på kursfronte­n är engelska (1–30), socialrätt och historia (1–30) några av de mest populära.

Kommunikat­ionschefen noterar

BILD: VERONICA JOHANSSON/TT/ARKIV

en trend som kan kopplas till erfarenhet­er från pandemin.

– En trend är att det finns fler kurser som går på distans och som kan läsas på deltid, vilket gör det lättare för de som jobbar att studera, säger hon och fortsätter:

– Det här har tagit fart efter pandemin. Både lärosätena och studentern­a har sett att det är möjligt att studera på ett annat sätt.

 ?? ?? Efter coronapand­emin har söktrycket till Högskolan minskat.
Efter coronapand­emin har söktrycket till Högskolan minskat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden