Hallandsposten

Frustratio­n efter det nya elstödförs­laget till företag

Halland:

- Tony Thorsell tt@hallandspo­sten.se 010-471 51 48

Många frågetecke­n kvarstår efter att Svenska kraftnät lämnat sitt nya förslag om elstöd till företagen. – Man vill veta spelregler­na. De har lovat någonting, men de har inte levererat än så länge, säger Fredrik Wolrath, som driver Matöppet i Simlångsda­len.

Under onsdagseft­ermiddagen presentera­de Svenska kraftnät sitt nya förslag om elstöd till företag, kommuner och föreningar. Det tidigare förslaget bröt mot EU:S statsstöds­regler och fick därför göras om.

Stödets storlek avgörs av hur stor förbruknin­gen har varit under perioden oktober 2021 till september 2022. Elstödet kommer endast att betalas ut till företag i elområde 3 och 4.

De med eluttag i elområde 4 får 0,79 kronor per förbrukad kilowattim­me under perioden och de i elområde 3 får 0,50 kronor per förbrukad kilowattim­me. Detta är samma nivå som för hushåll.

När ett eventuellt stöd kan betalas ut är fortfarand­e skrivet i stjärnorna, vilket betonas av Kristian Ryberg, regionchef på Svenskt Näringsliv.

– Den stora och viktiga frågan är fortfarand­e obesvarad här, när kan pengarna nå ut till krisande företag? säger Kristian Ryberg.

– Det är ett steg framåt, men det saknas mycket innan man som företagare kan planera verksamhet­en, konstatera­r han.

Fredrik Wolrath, som driver Matöppet

i Simlångsda­len, är frustrerad över situatione­n.

– Vi vill ha besked framåt, det är inget snack om saken. Vi har redan betalt de här avgifterna, det här är inget stöd utan det är flaskhalsa­vgifter som vi har betalt för mycket på grund av ett system som inte är gjort för de här nivåerna. Vi vill veta framåt, finns det någonting eller ska vi klara oss själva? säger han och fortsätter:

– Man vill veta spelregler­na. De har lovat någonting, men de har inte levererat än så länge. De pratar bara om gamla tider, men det är ganska ointressan­t. De har klantat till det duktigt, sedan är de inte orsaken till det, det är jag medveten om. Men man måste veta vad man pratar om innan man kan gå ut och snacka.

Fredrik Wolrath är luttrad här laget.

– Jag hade mitt meltdown med elen för ett och ett halv år sedan, när det började gå upp. Jag gör av med 330 000 kilowattim­mar, så det är en ganska ansenlig kostnad för mig. Men jag har lyckats att kapa i alla

vid det

BILD: ROGER LARSSON/ARKIV

fall mellan 25 och 30 procent av förbruknin­gen och köpt på mig ett dyrt elavtal till ett fast pris på 1,83 kronor. Det är som en dyr försäkring, en väldigt dyr försäkring.

Han största farhåga nu är emellertid inte Matöppets elräkning utan hushållens ekonomi.

– Jag har aldrig varit med om att köpkraften är så dålig som den är nu. Och det är lite skrämmande. Det är tuffa papper framför oss, konstatera­r Fredrik Wolrath som jobbat på matbutiken i Simlångsda­len i nära 20 år.

Mattias Jakobsson, vd för Östras

Kristian Ryberg, regionchef på Svenskt Näringsliv

bröd, konstatera­r att förslaget till mångt och mycket liknar det gamla förslaget.

Han saknar fortfarand­e en diskussion om gasstöd.

– Sveriges livsmedels­industri är väldigt beroende av gas, vi har till exempel 50 procent gas. Men det pratas ingenting om det och det är märkligt.

Förslaget om elstöd ska nu prövas av Energimark­nadsinspek­tionen.

 ?? ?? Mattias Jakobsson, vd för Östras bröd, saknar fortfarand­e en diskussion om gasstöd.
Mattias Jakobsson, vd för Östras bröd, saknar fortfarand­e en diskussion om gasstöd.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden