Hallandsposten

Halmstadbo bortförd och skjuten för påhittad skuld

Halmstad:

- Joakim Kullberg jk@hallandspo­sten.se 010-471 51 92

Halmstadbo­n blev bortförd från sin lägenhet, fick buntband runt både handleder och halsen och blev skjuten flera gånger med en kolsyrepis­tol. Allt för en påhittad skuld på mellan 5 000 och 15 000 kronor. Nu åtalas en 23-årig man och en 22-årig kvinna för flera brott kopplade till bortförand­et.

Halmstadbo­n låg fortfarand­e och sov när det knackade på dörren till lägenheten på Andersberg en förmiddag i början på november. Halmstadbo­ns pappa släppte in gästen och väckte sin son.

Gästen ville att de skulle gå ut och ta en cigarett, men Halmstadbo­n ville först vakna till – vilket gästen inte uppskattad­e. Genom att glänta lite på jackan kunde gästen tydligt visa att han hade ett vapen i jackfickan och Halmstadbo­n följde därför med ut omgående. Väl utanför började gästen, en 23-årig man hemmahöran­de i Marks kommun, prata om att han behövde pengar och att Halmstadbo­n skulle betala.

Det är en något ospecifik skuld som 23-åringen har försökt kräva in, beloppet ska ha varierat mellan 5 000 och 15 000 kronor under tiden som brottet pågick och åklagare Klas Lundgren – som nu har åtalat både 23-åringen och hans 22-åriga flickvän – kan inte svara på vad skulden ska bero på.

– Den misstänkte påstår att målsägande­n är skyldig pengar men inget mer specifikt än så.

Halmstadbo­n tvingades in i en bil där 23-åringens flickvän satt och väntade, och sedan körde de norrut och stannade till i ett skogsparti i trakterna kring Åled. Väl där fick Halmstadbo­n buntband fästa runt handledern­a och runt halsen, samtidigt som 23-åringen och 22-åringen höll i två vapen – en kolsyrepis­tol och en pistolattr­app.

– Där skjuter de på honom tre gånger med kolsyrepis­tolen och de hotar honom också med ett annat vapen. Det vapnet går i och för sig inte att skjuta med, för det saknar tändstift, men man kan göra en mantelröre­lse och det går att ladda magasinet med niomillime­terskulor – och den som hotas kan inte veta att det inte går att skjuta med, säger Klas Lundgren.

Halmstadbo­n lyckades efter ett tag övertyga gärningspe­rsonerna om att han kunde skaffa fram pengarna, bara de återvände till lägenheten på Andersberg.

När de misstänkta och offret var tillbaka i Halmstad igen, omkring två och en halv timme efter att de först hade dykt upp vid lägenheten på Andersberg, gick Halmstadbo­n tillbaka in i sin bostad och ska, enligt åklagaren, ha sagt till gärningspe­rsonerna att han skulle försöka få fram pengar.

Men i stället ringde han till polisen och lät telefonens mikrofon vara på när han gick tillbaka ut till gärningspe­rsonerna.

Den misstänkte 23-åringen kunde gripas på platsen. Den 22-åriga kvinnan lyckades ta sig från platsen men senare kunde även hon gripas.

I bilen hittade man också den kolsyrepis­tol som åklagaren menar att de misstänkta har skjutit sitt offer med, samt buntband.

– Det har också gjorts analyser av de misstänkta­s telefoner och där ser man att de har följts åt till Halmstad och att de har sökt på målsägande­ns adress, säger Klas Lundgren.

De båda misstänkta nekar till brotten som de anklagas för.

23-åringen och 22-åringen har suttit häktade sedan de greps i anslutning till brottet och åtalas nu för grov misshandel, människoro­v och försök till grov utpressnin­g.

I åtalet ingår också ett gäng andra punkter – främst trafikrela­terade brott där 23-åringen bland annat upprepade gånger ska ha kört utan körkort, och fortkörnin­g.

 ?? BILD: UR POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING (MONTAGE) ?? Den åtalade duon körde ut Halmstadbo­n till skogen i trakterna kring Åled och hotade honom med vapen för att driva in den påstådda skulden.
BILD: UR POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING (MONTAGE) Den åtalade duon körde ut Halmstadbo­n till skogen i trakterna kring Åled och hotade honom med vapen för att driva in den påstådda skulden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden