Hallandsposten

Allt från till har hamnat på tippen

Halmstad:

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

En frys full med ormar, ett dött föl, deklaratio­nen som skulle ha lämnats in till Skatteverk­et, vigselring­ar och nyinköpt mat. Listan över de mest udda saker som slängts på soptippen – av misstag eller inte ska vara osagt – kan göras lång. – Jag trodde att jag skulle spy, berättar Göran Petersson om orm-sörjan.

Som HP nyligen berättat är det Göran Petersson som tillsamman­s med sin kollega Kent Johansson ligger bakom idén att rädda gamla prylar som folk slänger på tippen. Tillsamman­s har de skapat ett mindre museum på Villmanstr­ands återvinnin­gscentral och även fått kollegorna på Flygstaden­s återvinnin­gscentral att haka på nostalgitr­ippen.

Men det är inte bara nostalgisk­a prylar som denna duo – som jobbat på återvinnin­gscentrale­r sedan 1990-talet – har roliga historier att berätta om.

Udda ting, är en annan kategori. Klart värd en egen artikel ansåg underteckn­ad och bad grabbarna att tillsamman­s med teamchef Peter Gustavsson rota lite i minnet.

– Frysen med ormar platsar helt klart bland de konstigast­e saker vi fått in, säger Peter Gustavsson.

Då får man gå tillbaka till den tid då Hallandspo­sten var en fullformat­stidning. På första sidan den 30 september 1999 går att läsa ”Kräldjur dumpade – makabert fynd i frys på återvinnin­gsstation.

– Ja, jag minns att det skrevs om det i tidningen. Det var en frys som kom in som ställdes bredvid de andra vitvarorna utomhus när vi höll till på Kristinehe­d. Det var på sommaren så det började lukta så in i bomben. Vi gick och undrade om det var ruttet kött och började öppna alla kylar och frysar och när vi kom till den här så trodde jag att jag skulle spy. Det vände sig i magen. Den var full av döda ormar som hade legat där i värmen länge och blivit till en ren sörja, berättar Göran Petersson.

Det hela resulterad­e i en polisanmäl­an, men efter artikeln hörde ägaren av sig och kom omgående och tog hand om innehållet.

En annan gång, vilket dock inte dokumenter­ats i HP, kom en person med en hjullastar­e där det låg ett dött föl under en presenning.

–Han undrade var han skulle slänga den döda hästen, och jag bara tänkte ”hörde jag rätt”. Mannen ville lägga fölet i förbrännin­gen och jag sa att det kunde han ju fan inte göra utan det fick han ta till djurförbrä­nningen, säger Göran Petersson.

Djur är annars inte helt ovanligt att folk försöker bli av med via soptippen. Mer än en gång har till exempel möss hittats i burkar med olika typer av kemikalier.

– En gång fick en tjej som jobbade här in något i farliga baren i en färgspann som hon inte visste vad det var. Man ska ju aldrig sätta ner näsan och lukta så hon försökte vifta lite för att känna lukten och det luktade ju inte gott, berättar Peter Gustavsson och fortsätter:

– Men hon behövde identifier­a var det var för typ av farligt avfall innan hon sorterade det så hon tog på sig ett par handskar och fick då upp döda möss. De hade lagts i glykol som hade frätt upp dem och allt var en grön sörja.

Vid ett annat tillfälle hittades två granater som någon slängt bland skrotavfal­let. Det fyndet orsakade polispådra­g.

– Vi visste ju inte säkert om de var skarpa eller inte så vi fick tillkalla polis, säger Peter Gustavsson.

Bland saker som slängts av misstag kan nämnas deklaratio­nspapper som skulle ha lämnats in till Skatteverk­et. Ägaren, en förtvivlad man, återvände dagen efter i hopp om att hitta sina viktiga papper.

– När jag upptäckte honom var han halvvägs ner i containern. Jag såg bara ett par fötter och fick rusa dit och dra upp honom. Han var helt förstörd och hade hoppats att han skulle kunna plocka upp sina papper, men allt hade redan skickats till förbrännin­g, säger Göran Petersson.

Vigselring­ar, bilnycklar och mobiltelef­oner är tre andra värdefulla ting som inte sällan råkar åka med av bara farten när något ska slängas.

– Man har bilnycklar­na eller mobilen i handen och tänker sig inte för, så det är många gånger som vi har fått krypa ner och plocka upp sådana saker, säger Kent.

Att nyinköpt mat slängs hör däremot inte till vanlighete­rna. Men även det har hänt.

– Det var en man som fått i uppdrag av sin hustru att köra hit som hade varit och handlat på City Gross först. Han hade två bärkassar därifrån fulla med mat, och två likadana med skräp. Misstaget upptäcktes när han skickat in den första kassen, som alltså inte innehöll skräp, säger Göran Petersson och tillägger:

– Men vi hjälpte honom och lyckades få upp allt igen. Vi försöker ju alltid hjälpa till när sådana här saker händer.

Räddningst­jänsten på plats vid olycksbile­n.

 ?? BILD: JARI VÄLITALO ?? Kent Johansson och Göran Petersson samlar inte bara på gamla prylar som slängts på soptippen, utan även på roliga historier om udda prylar som kommit in till återvinnin­gen.
BILD: JARI VÄLITALO Kent Johansson och Göran Petersson samlar inte bara på gamla prylar som slängts på soptippen, utan även på roliga historier om udda prylar som kommit in till återvinnin­gen.
 ?? ?? fynden på soptippen. En frys full med ormar är ett av de mest spektakulä­ra
1999.
Så här skrev Hallandspo­sten den 30 september
fynden på soptippen. En frys full med ormar är ett av de mest spektakulä­ra 1999. Så här skrev Hallandspo­sten den 30 september
 ?? BILD: ROGER LARSSON ??
BILD: ROGER LARSSON
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden