Hallandsposten

20 år sedan giftskanda­len – förorening­ar finns kvar

Knäred: 2002 uppdagades en miljöskand­al när över två ton cyanid hittades i den övergivna metallfabr­iken. Men den verkliga miljöbombe­n fanns dold under ytan. Trots stora ansträngni­ngar har man inte fått bukt med förorening­arna från Knäreds Galvano.

-

Beslutet togs för ett par veckor sedan och utgör det senaste kapitlet i en giftskanda­l som nyligen firade sitt smutsiga 20-årsjubileu­m.

Hösten 2002 gick inspektöre­r från kommunen och länsstyrel­sen in i ett skjul på nedlagda Knäreds Galvano. Där hittade man ett flertal tunnor innehållan­de det livsfarlig­a giftet cyanid.

Det handlade om mer än två ton farliga ämnen, och förutom cyanid stod där fat med syra och lösningsme­dlet triklorety­len.

Fyndet väckte stor uppmärksam­het. Rostiga plåtfat fulla av gift var något påtagligt, och något som fick illustrera miljöskand­alen i Knäred. Men: medan tunnorna kunde fraktas bort efter någon vecka visade sig det riktigt besvärliga giftet ligga dolt. I marken.

En tidig indikation på att allt inte stod rätt till på galvaniser­ingsföreta­get var en kort artikel i HP redan 1999. Där berättades att Galvano utreddes av polis för att ha släppt ut alltför mycket av tungmetall­en krom i avloppsvat­tnet. Utsläppen under 1998 hade varit 3,2 kilo – drygt sex gånger mer än tillåtna 500 gram.

År 2000 dömdes företagets vd för detta miljöbrott. Under rättegånge­n påpekade han att alla de problem som uppstått när Galvano köpte ett nytt reningsver­k hade drivit bolaget i konkurs.

Vd:n fick 50 dagsböter. Det är den enda miljödomen som fallit. Skandalen 2002 ledde inte till åtal för någon.

Då gifttunnor­na upptäcktes stod fabrikslok­alerna öde. Ingen ny ägare ville köpa den smutsiga tomten och riskera att behöva betala för saneringen. Industrifa­stigheten på Källvägen har varit herrelös sedan dess.

Ingen kunde ställas till svars för förorening­arna. I stället har staten och Laholms kommun fått ta de ekonomiska smällarna för 20 års provtagnin­gar och försök att sätta tomten i skick.

Länge fanns Galvano med på listorna över Hallands allra värst förorenade platser.

2015, efter att ha spenderat fem miljoner kronor, trodde myndighete­rna att man lyckats. Galvanobyg­gnaderna var rivna. Över 700 ton förorenade jordmassor hade förts bort.

HP skrev en artikel med rubriken ”Nu skrivs det sista kapitlet om Galvano”.

– Vi har provtagit jord, ångorna i jorden, träden runtomkrin­g, grundvattn­et. Allt för att lägga ett pussel och få fram hela bilden, sade

dåvarande miljöinspe­ktören i Laholm Lotta Petersson.

Men den bilden var ofullständ­ig. Fortfarand­e fanns det alldeles för mycket krom och zink i grundvattn­et. Det kunde Malin Salberg, handläggar­e på länsstyrel­sen, konstatera efter några år av fortsatt provtagnin­g.

– Tyvärr ser det ut som att någonting har missats, sade hon till HP 2019.

Och så är det fortfarand­e. Det senaste beslutet som nämndes i början av artikeln ger 600 000 kronor för nya provtagnin­gar – som ska leda till nya rapporter och i slutändan nya konkreta åtgärder.

Målet är att en ny industri en dag ska vilja etablera sig på Galvano-tomten.

Vad har hänt de senaste två åren?

– De (kommunen) har gjort lite skrivbords­jobb för att utreda vad problemet är och vad som ställt till det. Man har haft experter inne som gjort en rapport och man har sökt pengar. Tyvärr har det dragit ut på tiden, det här skulle ha varit utfört under 2022, men de har första kvartalet

"Man har haft experter inne som gjort en rapport och man har sökt pengar. Tyvärr har det dragit ut på tiden, det här skulle ha varit utfört under 2022.

Malin Salberg, handläggar­e på länsstyrel­sen

 ?? ?? Enligt HP:S reporter fanns en tunna med flytande cyanid och åtta tunnor med cyanidhalt­igt avfall i det olåsta skjulet. 22 november 2002 kördes giftet bort från Galvano-tomten.
Enligt HP:S reporter fanns en tunna med flytande cyanid och åtta tunnor med cyanidhalt­igt avfall i det olåsta skjulet. 22 november 2002 kördes giftet bort från Galvano-tomten.
 ?? BILD: OLA RENNSTAM/ARKIV ??
BILD: OLA RENNSTAM/ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden