Hallandsposten

Nya fjärrvärme­n har slagit på tändningen

Laholm:

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69 Bildextra

Nu brinner det i magen på den jättelika värmepanna­n Svea. Hon kan förse hela Nyby industriom­råde med fjärrvärme flera gånger om. Och går det bra för Laholms fjärrvärme ska Svea också få en lika maffig syster. – Det är inte svårt att konkurrera med gas, säger värmebolag­ets vd Sven Persson.

Den som rör sig runt Nyby industriom­råde har säkert lagt märke till alla diken som grävts det senaste året. Ett nytt fjärrvärme­nät har byggts upp sedan Laholms fjärrvärme tog första spadtaget för sin anläggning hösten 2021.

– Vi har två inkopplade företag nu och har fem till på gång. Vi ska koppla in fler under vintern. Det är nu när det börjat ryka ur skorstenen som intresset kommer, säger platschefe­n Marcus Evald.

Själva pannan ligger på den nyaste delen av industriom­rådet. Den startades måndagen 2 januari.

– Hon fick ett bra namn – Svea. Första gången man tänder fyr blir det namnet på namnsdagen, säger Sven Persson, vd för Bussme Energy som ligger bakom satsningen.

Värmepanna­n har en effekt på 3 megawatt. Den ska producera 15 gigawattim­mar per år. Enklare uttryckt kan den värma 750 normala villor (med årsförbruk­ning 20 000 kwh).

– Vi kommer att kunna förse stora delar av Laholm med fjärrvärme. För att värma alla

Inne i ugnen brinner det än så länge ganska stilla. Det kommer att ta några månader innan pannan kan köras för fullt.

industrier på Nyby industriom­råde räcker det med en tredjedel av pannan. Och blir den fullt utnyttjad är allt förberett för att sätta hit en likadan panna till, säger Sven Persson.

Därmed stannar givetvis Bussmes planer inte vid företag och industrier i stadens utkant. Tanken är att fortsätta med ledningar in i Laholms centrum.

– Alla vi passerar kommer vi att erbjuda inkoppling, säger Marcus Evald.

– I första hand tittar vi på flerfamilj­shus och i andra hand på äldre villor. Vi har svårt att ansluta till nyproducer­ade villor eftersom de är så energisnål­a, säger Sven Persson.

Hittills har Bussme satsat drygt 30 miljoner kronor på Laholms fjärrvärme. Men planerna är stora.

Sven Persson och Marcus Evald säger att man för diskussion­er med dels stora lokala hyresvärda­r som Gunnohus, Påhlssons fastighete­r och Svenska Bostadsfon­den, dels företag som Vallberga Lantmäns foderfabri­k i Hov och Södra Hallands kraft.

– Vid en total satsning på både fodertorke­n och in i centrala Laholm, med en panna till här, pratar vi om närmare 100 miljoner, säger Sven Persson.

Fjärrvärme är hett just nu. Bussme har i den här vevan också färdigstäl­lt en anläggning i Getinge utanför Halmstad. Nu är bolaget etablerat på tre orter i Skåne och två i Halland.

– Det är inte svårt att konkurrera med gas. Det handlar om ungefär halva priset för fjärrvärme jämfört med gas, säger Sven Persson.

Det kommer att ta några månaders testkörnin­g innan anläggning­en i Laholm är helt färdig att köras på allvar. Pannan eldas med flis från Skogaby. Meningen är att bränna allt från engångspal­lar till parkavfall.

Förutom värme ska även biokol produceras. Det används bland annat som jordförbät­tringsmede­l. Och för att hålla koldioxidu­tsläppen nere. Kol binds då i marken i stället för i luft.

– När vi kommer i gång med biokolet blir vi koldioxidn­eutrala, säger Sven Persson.

Se fler bilder på hallandspo­sten.se

 ?? BILD: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? Vd Sven Persson och platschefe­n Marcus Evald har stora planer för fjärrvärme i Laholm. Jättepanna­n Svea, i bakgrunden, kan behöva kompletter­as med en till om allt går i lås.
BILD: HENRIK WILLIAMSSO­N Vd Sven Persson och platschefe­n Marcus Evald har stora planer för fjärrvärme i Laholm. Jättepanna­n Svea, i bakgrunden, kan behöva kompletter­as med en till om allt går i lås.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden