Hallandsposten

Hanteringe­n av livsmedel brister på äldreboend­en

Hylte: Två av Hyltes äldreboend­en fick flera avvikelser under bygg- och miljöenhet­ens senaste kontroll. – Vi har gjort ett omtag för att förstärka etablerade rutiner, säger enhetschef­en på Sjölunda.

- Malin Folkesson malin.folkesson@hallandspo­sten.se

Under en oanmäld kontroll i slutet på 2022 fick Sjölunda servicehem fem avvikelser gällande deras livsmedels­hantering.

Dessa rörde: lokalernas skick, utrustning­ens skick, rengöring av lokaler, temperatur­kontroll samt personlig hygien och skyddskläd­er.

– De två första avvikelser­na grundar sig i slitna ytskikt som blivit uppätna av fukt. Vi har nu fått in nytt material och problemen är redan åtgärdade, säger Monica Dahlin, enhetschef på Sjölunda.

Dahlin menar att de går igenom lokalernas och utrustning­ens status löpande.

Så det hade förbättrat­s även ifall kontrollen inte hade skett?

– Ja självklart då löpande underhåll sker kontinuerl­igt.

Vid en avdelning hittades musspillni­ng i skåpet under diskhon och i samtliga avdelnings­kök noterades ingrodd smuts.

– Att det kommer in möss är sådant som kan hända vem som helst. Det är vanligt förekomman­de att djur söker sig in till värmen när kylan kommer, säger Dahlin.

Hon berättar att de direkt efter kontrollen tog kontakt med hyresvärda­rna Hyltebostä­der som nu har tätat till det ställe som mössen misstänkte­s komma in genom.

– Efter skadedjurs­bekämpning­en har inte problemet kvarstått men vi håller givetvis fortsatt utkik.

Dahlin menar att de har tydliga städrutine­r och att musspillni­ngen inte hade legat där i dagar.

Skulle du påstå att det alltså var oturligt att kontrollen skedde just den dagen det fanns musbajs i ert kök?

– Nej jag menar inte att det är oturligt, det skulle vara olyckligt om jag sa att det var oturligt. Det är bra med flygande inspektion­er då det hjälper oss att kvalitetss­äkra våra verksamhet­er.

De icke-existerand­e temperatur­kontroller­na innefattar dels kyld mat förvaras svalt i kyl och frys, dels varm mat som kommer från värmeugnar­na.

– Vi har två kostansvar­iga på varje avdelning och även här har det brustit i rutinen, säger Dahlin.

– Det är naturligtv­is jättefel och vi har gjort ett omtag för att förstärka etablerade rutiner.

Detta är dock inte första gången det här är ett problem på servicehem­met. Avvikelsen gällande temperatur­koll kvarstår från de två senaste kontroller­na.

– Jag såg också det och det är svårt för mig att svara på varför. Jag är fortfarand­e relativt ny här och det är min första kontroll, såklart ser vi över genom utbildning av personal så att samtliga känner sig trygga i våra rutiner säger Dahlin som varit chef på Sjölunda i nästan exakt ett år.

Den 16 januari sker en ny kontroll och tills dess ska de ha genomfört flera punkter för att förbättra livsmedels­hanteringe­n. Om inte föreläggan­det följs har Samhällsby­ggnadsnämn­den rätt att förbjuda hela eller delar av verksamhet­en, eller besluta om ett föreläggan­de förenat med vite. Dahlin är dock inte orolig inför det.

– Jag är hellugn, allt är åtgärdat.

Även Höstro Servicehem i Långaryd fick tre avvikelser under en kontroll som genomförde­s samma dag.

– De avvikelser­na grundade sig främst i att vi den dagen hade två vikarier som i vanliga fall inte brukar jobba hos oss, säger Carina Unnersjö, enhetschef på Höstro.

Hon berättar att hon inte fått någon vidare informatio­n om när en uppföljnin­g men att de avvikelser som de fick, temperatur­kontroll, möjlighet till handhygien och utbildning av personal, är lösta.

” Efter skadedjurs­bekämpning­en har inte problemet kvarstått men vi håller givetvis fortsatt utkik.

Monica Dahlin, enhetschef på Sjölunda

 ?? BILD: ISABEL BARK/ARKIV ?? Fem avvikelser gällande livsmedels­hantering konstatera­des på Sjölunda servicehem vid en oanmäld kontroll i slutet av 2022.
BILD: ISABEL BARK/ARKIV Fem avvikelser gällande livsmedels­hantering konstatera­des på Sjölunda servicehem vid en oanmäld kontroll i slutet av 2022.
 ?? BILD: HYLTE KOMMUN ?? Rengöringe­n var bristfälli­g under diskhon i avdelnings­köken på Sjölunda.
BILD: HYLTE KOMMUN Rengöringe­n var bristfälli­g under diskhon i avdelnings­köken på Sjölunda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden