Hallandsposten

Nya regler ska avslöja illa skötta föreningar

Från årsskiftet måste mäklarna bli tydligare med bostadsrät­tsförening­arnas skuldsättn­ing, samtidigt som föreningar­na ska redovisa nyckeltal. Förändring­en välkomnas av branschen – men banken SBAB spår att mindre välskötta föreningar kan få en smäll.

- Klas Widestrand TT

– Det här kommer i någon mån att skilja agnarna från vetet och göra det lättare för gemene man att sätta sig in i hur föreningar­nas ekonomi ser ut, säger Claudia Wörmann, boendeekon­om på SBAB.

Den nya lagstiftni­ngen, som trädde i kraft den 1 januari, innebär bland annat föreningar­na måste redovisa en rad nyckeltal i sina årsredovis­ningar, däribland avgift och skuldsättn­ing per kvadratmet­er.

Om resultatet är negativt blir en förening skyldig att upplysa om vad det får för effekter på möjlighete­n att finansiera framtida ekonomiska åtaganden.

Claudia Wörmann ser många positiva aspekter med de nya reglerna, som hon anser kommer att skapa bättre förutsättn­ingar för potentiell­a köpare.

– Man måste ha klart för sig att om man inte kan hitta nyckeltale­n på egen hand eller tycker det är svårt att sätta sig in årsredovis­ningar, då riskerar man att hamna med Svarte Petter. Det tror jag kommer bli lättare att undvika nu.

Redan när de nya lagarna klubbades i riksdagen i somras hade bostadsmar­knaden börjat vända ner.

Sedan dess har nedgången fortsatt i snabb takt. Enligt den senaste statistike­n från SBAB och sajten Booli har marknaden backat med i snitt 15 procent sedan toppen.

Joakim Lusensky, analyschef på Mäklarsamf­undet, välkomnar också de skärpta reglerna och säger att det är särskilt bra att de kommer i en situation där konjunktur­en är på väg att vända.

– Nu finns det en god chans att köpare tar till sig den här informatio­nen, så jag tycker att det kommer i ett väldigt bra läge.

En annan lagändring som träder i kraft efter årsskiftet är att mäklare blir skyldiga att ta med hur stor del av föreningen­s lån som belastar lägenheten.

De nya förutsättn­ingarna kan innebära en tuffare situation för föreningar som inte har sin ekonomi i ordning, enligt Claudia Wörmann.

– Även om vi har en marknad som har förändrats så är det ett faktum att det finns föreningar som har en bra ekonomi medan andra inte har det. Och om en förening har dålig ekonomi kommer det bli svårare att sälja, säger hon.

Lusensky påpekar att marknaden redan befinner sig i ett betydligt trögare läge jämfört med toppnoteri­ngen, och att föreningar med sämre ekonomi sedan en tid tillbaka är mindre intressant­a för köpare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden