Hallandsposten

Ryskt eldupphör inlett – omvärlden skeptisk

Det ensidiga eldupphör som Rysslands president Vladimir Putin utlyst har inletts, hävdar Moskva. Men omvärlden är skeptiskt inställd till utspelet – precis som Ukraina.

- TT TT-NTB

Den utlovade ryska vapenvilan har börjat gälla, heter det i statlig rysk tv.

– Från mitt på dagen i dag trädde vapenvilan i kraft längs hela fronten. Den kommer att fortsätta fram till slutet av den 7 januari, meddelas det i rysk tv.

Enligt president Putin utlyses eldupphöre­t på grund av den ryskortodo­xa julhelgen. Men från omvärlden är skepsisen stor.

Under fredagsmor­gonen, timmarna före det utlysta eldupphöre­t, pågick striderna i östra Ukraina som vanligt. Ryska trupper uppges bland annat ha beskjutit staden Kramatorsk nära frontlinje­n i regionen Donetsk. Det kommer även ukrainska uppgifter om rysk beskjutnin­g i Bachmut. Det är oklart om attackerna ska ha inträffat före den utlysta vapenvilan eller efter att den inletts.

– Det finns ett ord som bäst beskriver detta och det är ”cyniskt”, säger Ned Price, talesperso­n för

USA:S utrikesdep­artement om Putins vapenvila.

– Vår farhåga … är att ryssarna skulle kunna försöka använda en tillfällig paus i striderna för att vila, återuppbyg­ga, omgruppera och i slutändan anfalla igen, fortsätter Price.

Det ryska försvarsde­partemente­t hävdar på fredagen att landet respektera­r vapenvilan, men anklagar Ukraina för artillerib­eskjutning mot människor och ryska positioner, skriver AFP.

USA:S president Joe Biden beskriver det som ”intressant” att Putin kunde bomba på juldagen och nyårsdagen, men nu vill ha ett eldupphör.

– Jag tror att han försöker skaffa sig lite andrum, säger Biden syftande på Putin.

"Det finns ett ord som bäst beskriver detta och det är ”cyniskt”

Ned Price talesperso­n för USA:S utrikesdep­artement

Analytiker hos den amerikansk­a tankesmedj­an ISW spår att den ryske presidente­ns syfte med vapenvilan är att kunna anklaga Kiev för att bryta mot den och att ”inte vilja ha fred”.

I sitt dagliga tal på torsdagskv­ällen sade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att Ryssland försöker att använda julen som en täckmantel för att ”åtminstone kortvarigt stoppa Ukrainas soldater i Donbass och för att kunna flytta utrustning, ammunition och mobilisera­de män närmare våra positioner”.

– Vad kommer det här att leda till? Bara till ytterligar­e ökade dödssiffro­r, sade han.

Zelenskyj riktade delar av sitt tal till ryska medborgare.

– Kriget kommer att vara slut när era soldater antingen lämnar eller vi driver bort dem, sade han.

Många av dagens tyska soldater lockades in i försvaret med löften och marknadsfö­ring som inte har något med verklighet­en att göra, enligt Schulze von Glaßer.

– Nu är många missnöjda och det är förståelig­t att de vill lämna armén, säger han.

Tyskland deltar inte aktivt i kriget i Ukraina, men har försett det ukrainska försvaret med stora mängder vapen och militär utrustning.

En soldat inom Tysklands försvarsma­kt under en övning i tyska Grafenwöhr i juli.

ARKIVBILD: MICHAEL PROBST

 ?? BILD: ALEXEI ALEXANDROV ?? Mariupolbo­r vid ett torg med en julgran som pyntats för den ryskortodo­xa julen på torsdagen.
BILD: ALEXEI ALEXANDROV Mariupolbo­r vid ett torg med en julgran som pyntats för den ryskortodo­xa julen på torsdagen.
 ?? ARKIVBILD: KIUR KAASIK ?? Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa att Ryssland försöker använda julen som en täckmantel.
ARKIVBILD: KIUR KAASIK Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa att Ryssland försöker använda julen som en täckmantel.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden