Hallandsposten

Elstöd lindrar miljonsmäl­l för klubbar i Halmstad

- Anders Tornell at@hallandspo­sten.se 010-471 51 49

Många idrottsklu­bbar har drabbats hårt när elkostnade­rna skjutit i höjden. Men nu har Svenska kraftnät presentera­t ett nytt förslag om elprisstöd till företag, kommuner och föreningar. – Vi är tacksamma för all hjälp vi kan få, säger Henrik Jönne, klubbchef i Ringenäs GK.

Det har varit oroliga tider för många halländska idrottsför­eningar. Nu kommer lite hjälp på traven då elprisstöd­et föreslås bli 0,79 kronor per förbrukad kilowatt i elområde 4 (södra Sverige).

Storleken på ersättning­en grundas på hur elförbrukn­ingen sett ut under perioden oktober 2021 till september 2022.

En av de klubbar som fått rejält ökade elkostnade­r för 2022 är Ringenäs GK som räknade med en fördyring på i runda tal en miljon kronor.

– Nu har jag inte fått räkningen för december, men det lutar åt att det blir en fördubblin­g jämfört med förra året. Vi har elkostnade­r de första elva månaderna på 700 000 så det vi såg framför oss hamnar vi inte långt i från, säger Henrik Jönne.

– Det blir ett väldigt dyrt år för oss, men det är bra att få stöd. Vi är tacksamma för all hjälp vi kan få.

Även Söndrumsha­llen har fått dryga räkningar och hösten har blivit så jobbig som ordförande­n Peter Kellner i Söndrumsha­llen ekonomisk förening trodde under sensommare­n.

Han spådde att elkostnade­rna skulle öka med en halv miljon kronor och det ligger nära sanningen. Därför har han tvingats skjuta på vissa räkningar för att få verksamhet­en att gå runt.

– I augusti kostade elen oss 120 000 kronor, sedan gick det ner till 60 000 i oktober och därefter var det 80 000 i november, men december lutar det åt att det blir 120 000 igen. Vi har gjort som många andra och sänkt värmen för att spara, säger Peter Kellner

Han har bra koll på siffrorna och har redan räknat ut att föreningen ska få 282 000 i elprisstöd.

– Det drar jag en lättnadens suck för. Får vi 282 000 så är jag väldigt glad för det. Det känns bra att få hjälp med något så vi inte behöver ta av våra reserver.

Vapnö IF driver en fotbollsan­läggning med tre fullstora planer och en sjumannapl­an och får jobba hårt för att debet och kredit ska gå ihop.

Elprisstöd­et kommer väl till pass. – Vi är av yttersta behov av pengarna. Allt har blivit dyrare och det svider i plånboken för vi har inget överflöd i ekonomin. Om vi inte haft bingolotto hade det sett riktigt illa ut, konstatera­r Jan-olof Fransson, ordförande i Vapnö IF.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden