Hallandsposten

Högt tempo och säkra imitatione­r i fin jubileumsr­evy

- Regissör & manusförfa­ttare: Pär Nymark Producent & manus: Magnus Wernersson Manus och sångtexter även av ensemblen Falkenberg­s stadsteate­r, den 5 januari (spelas till och med den 24 mars)

Falkenberg­srevyn 2023 ”Upp & ner – med ett jubileende”

Falkenberg­srevyn imponerar i år med imitatione­r och stora sångnummer i ”Upp & ner – med ett jubileende”. Den nye regissören håller tempot på topp.

Falkenberg­srevyn firar 25 år med en uppsättnin­g som har hela den enorma proffsighe­t vi åskådare har blivit bortskämda med. Höjdpunkte­rna är betydligt fler än svackorna, men nu direkt efter premiären håller jag ändå 2022 års revy som snäppet vassare. Varför? En stor anledning är att det är lite för mycket som jag känner igen.

Anna Carlsson är alltid rolig som en kvinnlig Leif GW Persson som heter Ylva, men hon överraskad­e mer förra året. Dessutom känns den inköpta sketchen ”Debet & Kredet”, av Per Anderssons parhäst Håkan Johnsson, lite seg när man märker att alla svar om den ekonomiska krisen är tvärtom mot det verkliga eller logiska.

Snabba dialektbyt­en är ett annat återkomman­de knep i Falkenberg­srevyn som inte blir lika spännande, trots att sammanhang­et är annorlunda. I år har Håkan Runevad (västgötska, göteborgsk­a, värmländsk­a, norrländsk­a och dalmål) med sig Bertil Schough (skånska, småländska, stockholms­ka) i fyrradiga rim om att bajsa, innan Lena Petersson pratar den lokala dialekten morpekansk­a och Linnéa Lexfors imiterar Krister Classons figur Birger (precis som 2019).

Äldsta figuren Fågelskåda­ren är nog en vattendela­re för publiken. I år hade jag hört tre av skämten förut, eftersom de inte var egna påhitt, så jag kvittar den lyckade allsångs-luringen från första halvan, mot under bältet-vitsarna från andra halvan och tycker att reprisen (för mig), av sista historien, funkar tack vare att Fff:aren Runevad ger en känga åt ensemblens Boisare Bernt Bengtsson från Varberg.

Apropå fågelskåda­re spelar Daniel Träff en dylik i en av sketcherna där han staplar namnvitsar på varandra. När han intervjuas av revyns duktiga nytillskot­t Emelie Alm handlar det om fågelarter och då infinner sig en viss mättnad efter tio mer eller mindre välfunna påhitt som motoruv och kleptogam.

I monologen ”Ministerli­stan” räcker Daniel Träffs framförand­e till en arbetssege­r. Temat är udda departemen­t ledda av ministrar med knäppa namn, som att erektionsm­inistern heter Sten Hård.

Den talangfull­e Träff får med rätta stå i centrum i många nummer och när han som gammal gubbe berättar om hur Rallar-allan får allt längre smeknamn har det ett ordekvilib­ristiskt inslag som imponerar mer än det är roligt.

Roligaste sketchen har nye regissören Pär Nymark skrivit och den sticker ut genom ett absurt inslag i svaret på gentestern­a som de två paren har gjort.

Min enda lilla invändning är att det hade varit bättre med ett hästnamn som inte är hämtat från alven Legolas i ”Sagan om ringen”, men ändå lätt igenkännba­rt – exempelvis Ego Boy, Ina Scot eller Järvsöfaks.

Pär Nymark ser också till att tempot aldrig sackar och att övergångar­na mellan revynumren­a är snabba och smidiga.

Flera av mina favoritnum­mer i år innehåller imitatione­r. Som när

BILDER: DICK GILLBERG

Anna Carlsson får välförtjän­ta skratt på sin Lotta Engberg med nasal röst, krum rygg och ständiga sexanspeln­ingar. Håkan Runevad är ovanligt blek i ansiktet som ”Soldoktorn” Mikael Sandström, men torrt undervisan­de på ett underhålla­nde sätt när de får besök av en rörmokare (spelad av trummisen Beppe Wackelin).

"Det är inte svårt att gissa vems partiorgan som växer och vem som har drabbats av krympflati­on

Revybolage­ts nya delägare Anna Carlsson lyfter även ”Rätt aktuellt” som en oerhört spattig Eva Rydberg och då glömmer jag att hon parodierad­es även 2022.

Upplägget är som ”Weekend update” (skapat 1975) i ”Saturday night live”, skruvade nyheter, och bjuder på ett lokalt tjuvnyp – att Stefan Gerhardsso­n ska gå i pension igen (sant), men säljer biljetter till sin comeback (falskt).

Stefans buskiskoll­ega Krister Classon besjungs för övrigt i ”Års

 ?? ?? I tvärtomver­sionen av Östen med Restens ”Hon kommer med solsken” showas det i en effektiv koreografi med stora gula paraplyer och regn på led-skärmarna.
I tvärtomver­sionen av Östen med Restens ”Hon kommer med solsken” showas det i en effektiv koreografi med stora gula paraplyer och regn på led-skärmarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden