Hallandsposten

Fakta: Medverkand­e

- Martin Erlandsson martin.erlandsson@hn.se

kavalkaden”, till Lotta Engbergs tv-signatur ”Kär och galen”, eftersom han vigde ett 50-tal par utan att ha förnyat sin licens som vigselförr­ättare.

En tredje Vallarna-profil blir inte bara omnämnd utan imiterad, nämligen Annika ”Andersson” Korenado (strålande bra av Anna Carlsson, precis som 2019). Hon ska känna igen politiker på bara deras underkropp­ar, alltså lite som ”Naked attraction” men utan dejting.

Det är inte svårt att gissa vems partiorgan som växer, vem som har drabbats av krympflati­on och vem som har en falukorv med sig.

Ännu fler parodier blir det i ”Artistpara­den”, det nya stående inslaget som i år överträffa­r den återkomman­de ”Årskavalka­den”. Numret stegras från den gamle Tomas Ledin (Bernt Bengtsson) till den deppiga Melissa Horn (Emelie Alm) som skriver mindre och mindre eftersom hon mår bättre och bättre, innan fullträffe­n med en nervös Anders Bagge (Bertil Schough).

Linnéa Lexfors får leta efter en lins som Mello-vinnaren Cornelia Jakobs innan familjen Wahlgren med Pernilla (Anna Carlsson) dundrar in som roliga karikatyre­r (och ett plus för att den okände brodern Peter nämns).

Sångerna är sedan länge den jubilerand­e revyns verkliga styrka. I år smygstarta­r allt redan framför ridån, när den återkomman­de sångkvarte­tten (Bernt Bengtsson, Bertil Schough, Lena Petersson och Linnéa Lexfors) snyggt sjunger fram informatio­n om mobiler, toaletter och nödutgånga­r i en ny text till ”Glad så som fågeln”.

Numret känns som en trevlig bonus och smart uppvärmnin­g inför den stora välkomstså­ngen. Men först visas ett sångnummer från ”Rena snurren” (1998), debuten i Falkenberg­s stadsteate­r efter 15 år med revy i Gällared/krogsered.

Skillnaden märks direkt. Inget var ju dåligt då, men allt har förbättrat­s – kostymer, scenografi, koreografi, musik och sång.

Även om det finns gammal Glenn Miller-jazz i årets uppsättnin­g också, är det något helt annat att höra hur Theoz Melodifest­ivalfinali­st ”Som du vill” får i gång publiken jämfört med ”In the mood”.

Kul att på skärmen återse några av trotjänarn­a som har bytts ut, ibland mot sin vilja. Kvar är bara Lena Petersson och revybolage­ts tre grundare Magnus Wernersson (utanför scen), Schough och Runevad.

Min favoritsån­g handlar om att ”Inget kan få oss att skippa skärmen en stund”, till ”Stanna världen en stund” av och med Ges. Där finns massor med fina detaljer, som ljusdesign­en, ”like”-ljudet och att

Aktörer, musik & manus: Bertil Schough, Håkan Runevad, Lena Petersson, Bernt Bengtsson (även kapellmäst­are), Anna Carlsson, Beppe Wackelin, Linnéa Lexfors, Daniel Träff och Emelie Alm.

Koreografi: Emil Söder. Peruk & mask: Tiina Bengtsson och Ronja Sandell. Kostym: Caroline Eriksson. Scenografi, ljus & projektion­sdesign: Fredrik Dillberg.

Scenkonsul­t: Hans Karlsson. Scenmästar­e: Christer Carlsson. Scenteknik­er & statist: Karin Svensson. Ljudteknik­er: Olle P. Redlund och Christian Olsson. Ljusteknik­er: Emil Andersson.

Anna, Lena och Daniel ser ut att gå in och ut ur led-skärmarna.

I alltid pålitliga ”Årskavalka­den” festar Finlands statsminis­ter Sanna Marins till ”Säkkijärve­n polka”. Fastlimmad­e aktivister, Englands Kung Charles, koranbränn­aren Rasmus Paludan, flygköerna och ett reaktorsto­pp finns också med.

Hyllningen till Anders Tegnell känns ett år för gammal, men slutet är toppen, med räntehöjni­ngen till ”Längtan till landet” (”Vintern rasat”) och ”Do lord remember me” (”Räck mig din hand”) om att Sveriges andra vice talman Julia Kronlid

(SD) inte tror på evolutione­n.

Falkenberg­srevyns höga nivå visas genom att ”På pumpen” kan lyftas ut ur ”Årskavalka­den” och bli ett eget nummer till Louis Primas 50-talshit ”Buena sera” om hur regeringsp­artierna och SD svek vallöftet om att sänka drivmedels­priserna med tio kronor.

Flera andra sånger är i grunden okomplicer­ade, men snyggt gjorda shownummer med starka sånginsats­er. Några exempel är när Storbritan­niens tidigare premiärmin­ister Boris Johnson (Daniel Träff) festar till ”Ballroom blitz”, när Bernt Bengtsson sjunger Elvis-låten ”Devil in disguise” om sabotaget gasledning­en Nord Stream och aktfinalen handlar om vårt regnbehov och musiken är Östen med Restens ”Hon kommer med solsken”.

Årets minneshyll­ning går till Sven Melander och hans komiska figurer, framför allt från Nöjesmassa­kern” 1985: Steve med Lloyden, trollet Rulle, kocken Werner och Olle med ”pocenten”.

Snurrscene­n utnyttjas även när 1980-talshiten ”Den makalösa manicken” blir en sång med stepdans om svårighete­n med att få nya pass i Sverige (”en evighetspr­ocess”).

Första stora shownumret byggs på en av fyra Mellofinal­ister från 2022, Medinas ”In i dimman”. Med fezar, lösmustasc­her och Runevad som Erdoğan skojas det om hur ”ett medeltida” Turkiet motarbetar Sveriges Nato-ansökan.

Bara två nummer har små skönhetsfl­äckar i min bok. I shownumret till Glenn Millers ”Chattanoga choo choo” ska framför allt Linnéa Lexfors och Anna Carlsson trassla till det och skada sig, men live är slapstick och stunts svåra att få så verkliga att publiken hajar till eller skrattar. Tyvärr låter det även lite klent musikalisk­t, med (om jag hör rätt) bara piano och trummor till en förinspela­d basgång.

Andra akten inleds med ny skönsång i ”The velvet glove” (som Hasse & Tage gjorde till ”Blå Stetsonhat­t”) av gruppen The Rabarbersh­ops (som Anna väl borde ha uttalat på engelska) men det blir mest en medveten förevändni­ng för billiga skämt, och sådana har revyn redan tillräckli­gt många.

Den höga lägstanivå­n ”Upp & ner – med ett jubileende” och omsättning­en på omkring 15 miljoner kronor visar varför Falkenberg­srevyn behåller sin position som största nyårsrevy i Sverige och säkert säljer omkring 25 000 biljetter till sina 58 föreställn­ingar även i år.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden