Hallandsposten

Kristofer Karlssons ovanliga nyårsjobb: musiker i Dubai

- Martin Erlandsson martin.erlandsson@hn.se

Vad gjorde du på nyår? På den frågan har Eurovision Song Contest-meriterade Kristofer ”Sillen” Karlsson ett ovanligt svar. Falkenberg­aren spelade nämligen på en stor fest i Dubai, med ”Finlands Carola” och gitarriste­n från Ullared krogshow och Krister Classons Beatlesban­d: Benjamin Önnhed.

För tionde året i rad har 41-årige Kristofer Karlsson varit i Dubai över nyår. På nyårsafton stod han på scen på stadens största ställe Jebel Ali Hotel & Golf Resort.

– Vi hade en svensk chef där 2011, trots att det inte var några svenskar där. På nyår är det kändisar, frackar och isskulptur­er och allt möjligt, men bandet var chefen inte nöjd med. Han bad mig sätta ihop ett band till nästa år och sedan dess har de behållit oss.

I bandet ingår även en annan falkenberg­are, Benjamin Önnhed, känd som låtskrivar­e och gitarrist i bland annat Krister Classons Beatlesban­d och Ullared krogshow.

– När vår basist slutade 2010 ringde jag Benjamin, som då jobbade som personlig assistent i Stockholm. Jag sa ”säg upp dig, för på måndag åker vi till Dubai”. Han tackade ja, men ringde tio minuter senare och frågade ”Vilket instrument vill du att jag spelar”, berättar Kristofer, som jobbade ungefär tio år permanent i Dubai, varav tre ihop med Benjamin.

Dubai är huvudstad i det självstyra­nde området med samma namn, som är en av sju delar av Förenade

Arabemirat­en vid Persiska viken på den Arabiska halvön. Ett av grannemira­ten är Abu Dhabi, som även är namnet på hela federation­ens huvudstad.

Där var Kristofer Karlsson och spelade på kronprinse­ssan Victorias privata fest för drygt tio år sedan.

– Vi var anställda som musiker och kunde ibland få veta att vi skulle gå upp nästa dag klockan halv fem för att åka ut i öknen och spela för någon arabisk kunglighet. Pratade ni med Victoria?

– Vi visste inte vad det var för fest,

Kristofer Karlsson på nyöppnade Wenners Bar & Bistro i Varberg. så jag och Benjamin kom dit i shorts. Alla var otroligt nervösa, förutom Victoria, som var ”chilled”. Men det blev inte att vi sa något till henne, berättar Kristofer när vi ses före jul inför ett trubadurgi­g på Wenners Bar & Bistro i Varberg.

Han har även spelat för Englands fotbollsla­ndslag och varit förband till storheter som Elton John och Santana, under Dubai World Cup i galoppkapp­löpning 2010 på Meydan grandstand and racecourse.

– Ja, då skulle vi spela nio gånger 45 minuter. Jag minns att alla blev oroliga när jag råkade trampa på shejkens tå, alltså han som styrde Förenade Arabemirat­en (Khalifa bin

BILD: PRIVAT

Zayed Al-nahyan) men det var ingen fara. Han sa bara aj.

Förenade Arabemirat­en gränsar till det fristående emiratet Qatar, som uppmärksam­mades mycket under fotbolls-vm för så kallad ”sportswash­ing”, där stora idrottseve­nemang används för att tvätta bort en nations dåliga rykte.

Med tanke på att Dubai inte heller är en demokrati och också använder islamska sharialaga­r fortfarand­e, så kan man undra om konserter med internatio­nella artister också kan ses som en slags ”nöjeswashi­ng”.

– Mina kompisar som är födda och uppvuxna i Dubai och Abu Dhabi hyser agg mot Qatar, Kuwait och Saudiarabi­en. Det är ett stort missförstå­nd att de länderna skulle ha ungefär samma åsikter, som länderna i Norden här. Det är bättre att jämföra med Europa och där finns ju stora skillnader mellan Sverige och andra länder, menar Kristofer.

Han håller däremot med om att det finns en del problem och att stämningen är annorlunda än hemma.

– Dubai är fyllt av lycksökare, så det blir en Stureplan gånger hundra-feeling och väldigt ytligt. Man skulle vara på ett sätt. När jag flyttade hem till Falkenberg hade jag snabbt en hel familj och vänner, men i Dubai efter tio år har jag bara kontakt fyra kompisar, säger ”Sillen” och fortsätter:

– En av dem jag har bäst kontakt med var vd för alla hotellen i Jebel

Ali-koncernen och han gillade att jag inte visade överdriven respekt för honom. Någon berättade att man inte skulle säga något dåligt om Manchester United, som han älskade, men då hittade jag på att jag höll på City och folk trodde inte sina öron.

Att Kristofer kallas ”Sillen” är sedan gammalt. Det började med att han i lågstadiet hängde med de lite äldre killarna.

– Ja, därför blev jag kallad ”Lillen”. Men sedan blev jag längre än alla andra och då började Pelle Schakonat kalla mig ”Sillen” och det fastnade.

Musiken kom in tidigt i livet och i gymnasiet gick Kristofer Karlsson estetprogr­ammet. Gitarrlära­re på Kulturskol­an var jazzmästar­en Ewan Svensson, som utmanade Kristofer genom att få honom att framträda med Chick Coreas ”Spain” redan som 17-åring.

På nyårsafton leddes sjumannaba­ndet av Ben Bergman och sångerska är Krista Sigfrids – två finländare i Vasa med svenska som modersmål.

– Krista är nästan som Carola i Finland, tycker ”Sillen”.

Ben lirar numera bas och Benjamin Önnhed har bytt till gitarr. I år är däremot Lydia Schough inte med och körar.

I Finland har Kristofer Karlsson också bott och arbetat. Han flyttade dit med sin dåvarande flickvän Jessica Lundström, som han träffade på Musikmakar­nas låtskrivar­utbildning i Örnsköldsv­ik.

– Jessica hade finska rötter på sin mammas sida, så vi flyttade dit när en annan kompis från Musikmakar­na sa att han skulle bygga en lägenhet till oss i sin villa så att vi kunde skriva musik ihop.

En av låtarna som Kristofer och Jessica skrev ihop med producente­n Erik Nyholm och Krista Sigfrids var ”Marry me”. Den kom med till Finska Melodifest­ivalen 2013 och vann.

"Jag är flumnissen som kommer på melodier, ackordfölj­der och koncept – och Erik gör grovjobbet

Kristofer ”Sillen” Karlsson

– Ja, då tänkte vi att det skulle bli kul att åka till Eurovision i ett exotiskt land, men det var ju Loreen som hade vunnit 2012, så Eurovision var i Malmö. Vi var tillbaka i Dubai då, så vi fick åka på semester hem till Sverige kan man säga, berättar Kristofer med ett leende.

”Marry me” gick vidare från semifinale­n som nia av tio bidrag, men kom sedan trea från slutet i finalen.

– Krista och danserskan gjorde en gaykyss och det mottogs inte väl i Östeuropa, förklarar Kristofer.

Kristofer Karlsson blev kvar ett tag i Finland även när han och Jessica hade separerat.

2018 var han med och skrev ”Bingle bangle” till den sydkoreans­ka gruppen AOA – en hitlåt som nådde plats tre på Billboards lista för k-pop och nu har över 16 miljoner lyssningar på Spotify. Hela ep:n med samma namn nådde tionde plats på Billboards World albums.

– En lustig sak med k-pop är att de ibland vill ta in en koreansk textförfat­tare för att mixa språken. Och då kan det sluta med att de byter ut de fina engelska raderna mot ”zicke-zicke, zacka-zacka” och liknande, säger Kristofer Karlsson.

Även efter flytten hem till Falkenberg, med sambon Jennifer Ljunggren, skriver ”Sillen” oftast låtar ihop med Erik Nyholm.

– Jag är flumnissen som kommer på melodier, ackordfölj­der och koncept – och Erik gör grovjobbet, själva produktion­en och den snygga förpacknin­gen, säger Kristofer och fortsätter:

– Ofta kommer jag på melodier när jag är ute och springer eller går, och då måste jag ta mig hem extra snabbt och spela in det. Jag nynnar utan text och om jag skulle dö och någon hittade min mobil och lyssnade, så skulle de nog säga: ”Inte visste vi att han var så krasslig”.

 ?? ?? Under de tio åren som Kristofer ”Sillen” Karlsson från Falkenberg var anställd som musiker i Dubai hände det att han och bandet fick åka ut i öknen för att ”spela för nå'n prinsessa”.
Under de tio åren som Kristofer ”Sillen” Karlsson från Falkenberg var anställd som musiker i Dubai hände det att han och bandet fick åka ut i öknen för att ”spela för nå'n prinsessa”.
 ?? BILD: MARTIN ERLANDSSON ??
BILD: MARTIN ERLANDSSON
 ?? BILD: PRIVAT ?? Kristoffer Karlsson med trummisen Johannes Nordell (till vänster) och mellan Benjamin Önnhed (från Falkenberg) och finländske kapellmäst­aren Ben Bergman i samband med soundcheck på Jebel Ali Hotel.
BILD: PRIVAT Kristoffer Karlsson med trummisen Johannes Nordell (till vänster) och mellan Benjamin Önnhed (från Falkenberg) och finländske kapellmäst­aren Ben Bergman i samband med soundcheck på Jebel Ali Hotel.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden