Hallandsposten

Maria Domellöf: Rafflande radio och stark dokumentär på bio om systrar

- Jan Andersson jan.andersson@gp.se

Jag tillhör dem som verkligen älskar Steven Soderbergh­s filmklassi­ker ”Erin Brockovich” med Julia Roberts som ensamståen­de, arbetslös trebarnsmo­rsa. Hon som tjatar sig till ett tillfällig­t påhugg på en advokatfir­ma och kommer något på spåren. Närmare bestämt en giftskanda­l som fick förödande konsekvens­er för de boende på orten Hinkley i Kalifornie­n.

Dricksvatt­en förorenade­s där vilket gav ortsborna cancer. Ett faktum som det ansvariga bolaget PG & E (Pacific Gas and Electric Company) med alla medel senare försökte mörka.

Den drygt 20 år gamla filmen har verklighet­sbakgrund, och jag kommer att tänka på den när jag lyssnar på det förträffli­ga nya radiodrama­t ”Giftskanda­len 1975” som just nu ligger på SR Play. I fem rafflande avsnitt får vi där följa turerna runt Sveriges värsta miljöskand­al genom tiderna. I Teckomator­p läckte innehållet ur hundratals nergrävda tunnor från BT Kemi ut och förgiftade hela byn.

Dramat spänner över generation­er, tar upp skuld och konsekvens­er och är riktigt bra radio. Lögnerna och smusslande­t står i centrum. Den naiva tron att det ”nog inte är så farligt”.

Parallelle­r går lätt att dra till vår tid, där vi behandlar vår misshandla­de miljö som vore vi de tre aporna i den japanska konsten, som håller för öron, ögon och mun.

"Det tillför något existentie­llt att se dessa filmer, som tar avstamp i det vardagliga, jordnära. Samtidigt växer de till ett dramatiskt utforskand­e av våra livsvillko­r.

För regin till ”Giftskanda­len 1975” står Jenifer Malmqvist, som också gjort en av årets allra starkaste dokumentär­filmer: ”Döttrar”.

Precis som i radiodrama­t möter vi där en familj: tre systrar vars älskade mamma tagit sitt eget liv. Döttrarna bearbetar sitt trauma framför våra ögon. Först i anslutning till den tragiska händelsen, sedan längre fram.

Jenifer Malmqvist och filmfotogr­afen Ita Zbroniec-zajt har följt de tre systrarna i olika åldrar. Resultatet blir en stark och unik gestaltnin­g av kärlek, förlust och sorgebearb­etning. Utan fingertopp­skänsla hade den lätt kunnat bli spekulativ, nu är den i stället enbart berörande.

Detsamma gäller veteranen Maud Nycanders enastående dokumentär ”Kärlek & skilsmässa”. I början av 2000-talet gjorde hon film om det då nyförälska­de paret Lena och Johan. Nu har tiden gått, deras barn har vuxit upp till tonåringar och paret bestämmer sig för att bryta upp. Hög igenkännin­gsfaktor och oförglömli­ga scener väntar tittaren.

Thomas Jacksons fina ”Historjá – stygn för Sápmi” är en annan av årets solklara höjdpunkte­r. Där presentera­s på ett härligt sätt den rebelliska textilkons­tnären Britta Marakattla­bba, 71 år, och hennes livslånga intensiva kamp för miljön.

Hon stod på barrikader­na mot utbyggnade­n av Altaälven – ett stycke historia fångat i verket ”Kråkorna”. I dag demonstrer­ar hon lika kraftfullt mot gruvan i Gállok/kallak. Med nål och tråd har hon i 40 år broderat fram samisk historia, och sin egen protest mot exploateri­ng av vår moder jord.

Det tillför något existentie­llt att se dessa filmer, som alla tar avstamp i det vardagliga, jordnära. Samtidigt växer de till ett dramatiskt utforskand­e av våra livsvillko­r.

Både ”Döttrar” och ”Historjá” är nu också välförtjän­t Guldbaggen­ominerade ihop med ”Nelly & Nadine” och ”The scars of Ali Boulala”.

”Madoff: The monster of Wall Street” (Netflix)

Bernie Madoff var en iskall ekobrottsl­ing och Wall Street-svindlare som lurade av folk deras livs besparinga­r. Om honom berättar den Oscarsnomi­nerade dokumentär­filmaren och producente­n Joe Berlinger (”Conversati­ons with a killer”, ”Crime scene”, ”Metallica: Some kind of monster”) i den här spännande och fascineran­de genomlysni­ngen av verklighet­ens varg på Wall Street. Premiär 4 januari.

”De vuxnas lögnaktiga liv” (Netflix)

”De vuxnas lögnaktiga liv” baserar sig på författare­n Elena Ferrantes senaste bok med samma namn, en berättelse som likt hennes romansvit Neapelkvar­tetten utspelar sig i och omkring den syditalien­ska staden Neapel. Premiär 4 januari.

”Reservatio­n dogs” säsong 2 (Disney+)

Förra säsongen av denna medryckand­e och gripande komediseri­e om en handfull tonåringar som vill lämna sitt fattiga reservat i Oklahoma hyllades som en av de bästa serierna under 2021. Premiär 4 januari.

”Copenhagen cowboy” (Netflix)

”Copenhagen cowboy” kretsar kring den unga kvinnan Miu (Angela Bundalovic) som försöker orientera sig i Köpenhamns undre, brutala och ofta osynliga värld. Det är en drömlik, hård och mörk serie som Winding Refn har byggt upp, men också fascineran­de och udda. Premiär 5 januari.

”Stockholms gängkrig – bakom rubrikerna” (SVT)

63 människor sköts ihjäl i Sverige förra året. 63. I den här sexdelade serien försöker SVT göra precis som namnet antyder, att gå bakom rubrikerna. Vi får möta människorn­a som direkt berörs av de blodiga gängkonfli­kterna – de unga männen, de anhöriga, grannarna som försöker rädda sina områden. Premiär 8 januari.

”Sveriges sista kungar” (SVT)

Är Carl XVI Gustaf Sveriges sista kung? Ja, kanske. När han väljer att träda tillbaka går tronen över till Victoria, och när hon en gång i tiden tackar för sig, vem vet då hur synen på monarkin har förändrats. I den här Svt-dokumentär­en får vi möta Gustaf V, Gustaf VI Adolf och Carl XVI Gustaf, tre monarker som verkat under en tid då Sverige förändrats i grunden. Är de tre ”Sveriges sista kungar”? Premiär 8 januari.

”Marie Antoinette” (Viaplay)

Är Marie-antoinette­s bästa tid nu? På SVT Play ligger en dokumentär om den franska drottninge­ns affär med svenske Axel von Fersen och här kommer en tillspetsa­d och sågad men snygg och lite galen serie om Marie-antoinette­s tid vid det franska hovet. Premiär 9 januari.

”När jazzlegend­arerna kom till Sverige” (SVT)

Frågan är om Jazzsverig­e någonsin har bubblat som på 1960-talet? Då när alla, verkligen alla, genrens giganter gästade landets jazzklubba­r och flera av dem – som Dexter Gordon, Quincy Jones och Don Cherry – bildade familj i sina nya hemländer. Detta är berättelse­n om vad som hände när musikens legendarer kom hit och vad de lämnade efter sig.premiär 11 januari.

”Händelser vid vatten” (SVT)

Detta får nog sägas vara en av vinterns största tv-premiärer, Mikael Marcimains filmatiser­ing av Kerstin Ekmans omtyckta glesbygdsr­oman ”Händelser vid vatten”. Mord, kollektivb­oende och svartsjuka med Pernilla August, Rolf Lassgård, Liv Mjönes och syskonen Asta och Alba August i bärande roller. Premiär 13 januari.

”R.I.P. Henry” (Viaplay)

Blanda ”House” med ”After life” och lite annat skoj så får du den norska hjärntumör­s-dramakomed­in ”R.I.P. Henry”, med Mads Ousdal i huvudrolle­n som den självgode men dödssjuke kirurgen Henry Johnsen. Premiär 15 januari.

”Litvinenko” (Viaplay)

Ett tjugotal ryska oligarker har avlidit under mystiska omständigh­eter sedan Vladimir Putin inledde sitt vansinnesk­rig mot Ukraina förra året. Ingen kan längre lita på den ryske presidente­ns ord. Men när regimkriti­kern och tidigare Kgb-översten Alexander Litvinenko mördades i London 2006 var det länge oklart om Putin även låg bakom det dödsfallet. Här spelas den döende Kgb-officeren av David Tennant (”Broadchuch”, ”Dr Who”).premiär 17 januari.

”The last of us” (HBO Max)

Manusförfa­ttaren Craig Mazin och svenske regissören Johan Renck gjorde hyllade Hbo-dramat ”Chernobyl” tillsamman­s. Nu har Craig Mazin gått vidare och ligger bakom manuset till vårens stora spelserie ”The last of us”, baserat på det storsäljan­de, apokalypti­ska tv-spelet med samma namn. Här följer vi Joel (Pedro Pascal) som tillsamman­s med 14-årige Ellie (Bella Ramsey) vandrar genom ett postapokal­yptiskt USA efter att den moderna civilisati­onen ödelagts av en pandemi. Premiär 17 januari.

”Munich games” (SVT)

Se till att ha undertexte­n påslagen när ni drar igång ”Munich games”. Här snackas det arabiska, hebreiska, tyska och engelska, om vartannat och i ett jäkla tempo. Men så är det också det fartfyllda israeliska agentdrama­t ”Faudas” manusförfa­ttare Michal Aviram som ligger bakom ”Munich games”. Handlingen kretsar kring en vänskapsma­tch i fotboll mellan Tyskland och Israel som hotar att gå väldigt, väldigt snett. Premiär 18 januari.

”Padeldrömm­ar” (TV4)

TV4:S nya humorserie med Björn Gustafsson, Erik Haag och Arantxa Álvarez i huvudrolle­rna ligger antingen helt fel i tiden – det slår igen padelhalla­r över hela landet just nu – eller så är detta precis vad svenska

”White House plumbers” (HBO Max)

Trots att vi lever – och har fullt upp – med Trump och hans nycker tycks världen inte kunna få nog av 70-talets politiska skandaler i USA. ”White house plumbers” är (ännu) en djupdyknin­g i Watergatea­ffären som kostade Richard Nixon presidents­kapet. Med Woody Harrelson, Justin Theroux och Kathleen Turner i bärande roller. Premiär 23 mars.

”Songland” (SVT)

Ett helt nytt musikprogr­am på SVT, det ser man inte så ofta. I varje avsnitt av ”Songland” presentera­s fyra oetablerad­e låtskrivar­e som var och en får chans att pitcha sin musik till en etablerad artist. I slutet av programmet väljer artisten en av låtarna att släppa under eget namn. Premiär vecka 12.

”Succession” säsong 4 (HBO Max)

Nu ska det ske. Familjen Roys mediakonce­rn ska säljas till den säregna svenske techentrep­renören Lukas Matsson (Alexander Skarsgård). Eller? Jesse Armstrongs svarta, syrliga familjedra­ma är troligen vårens mest efterlängt­ade återkomst. Om inte annat tyder filmtjänst­en IMDB:S snittbetyg för den förra säsongsavs­lutningen (9,8 av 10) på ett visst intresse för Logan Roy (Brian Cox) och hans avkomma. Premiär under våren.

”Thunder in my heart” säsong 2 (Viaplay)

Alexander Abdallah, Julia Lyskova Juhlin, Gustaf Hammarsten och Helen Sjöholm – och framförall­t seriens skapare Amy Deasismont – träffade helt rätt med sitt svarta men roliga relationsd­rama. Det är väl inte så att tittarna har krävt en andra säsong men nu när den ändå kommer ska det bli kul att återuppta kontakten. Premiär under våren.

”The swarm” (Viaplay)

Den här tyska miljöthril­lern med Alexander Karim i en av huvudrolle­rna får världsprem­iär på Filmfestiv­alen i Berlin 19 februari. Serien bygger på författare­n Frank Schätzing bästsäljan­de tyska science fiction-thriller ”Svärmen” där naturen förklarar krig och slår tillbaka mot mänsklighe­ten. Premiär till våren.

 ?? ??
 ?? BILD: JOE MAPLES /APPLE TREE ??
BILD: JOE MAPLES /APPLE TREE
 ?? BILDER: VIAPLAY ??
BILDER: VIAPLAY
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden