Hallandsposten

Ruiz de Azúas debutfilm blev Almodóvars favorit

- Gunnar Rehlin TT

Hennes regidebut har överösts med hyllningar. Filmen har fått elva nominering­ar inför den årliga utdelninge­n av Spaniens Goya-priser. Ändå är det en sak som betyder mer för Alauda Ruiz de Azúa – att ”En sång för min dotter” har fått beröm av Pedro Almodóvar.

Det är tydligt att den spanska regissören är stolt över Almodóvars respons på hennes debutfilm.

– Han sade att det är en av de bästa debutfilme­r som han sett på många år. Han är en sådan mästare, det är stort att bli så uppmärksam­mad av honom, säger Alauda Ruiz de Azúa.

Hon har också skrivit filmens manus (jodå, bland Goya-nominering­arna finns både regi, manus och bästa film). Huvudperso­nen i ”En sång för min dotter” är Amaia, som just har fött sitt första barn och känner sig osäker.

När hennes partner åker på tjänsteres­a åker Amaia hem till sina föräldrar. Hon vill ha tröst och hjälp, men har glömt att även fast hon nu är mamma så är hon fortfarand­e själv en dotter.

– Filmen är inte självbiogr­afisk, men det är klart att det finns lite grand av mina egna erfarenhet­er i den. När man själv blir förälder ser man sin mamma och pappa i ett nytt ljus, säger Alauda Ruiz de Azúa och fortsätter:

– Relationen mamma-dotter är väldigt komplex. Det är något som vi inte kan komma undan, samtidigt som pappan ofta är den som

Ramón Barea och Laia Costa som far och dotter i ”En sång för min dotter”.

PRESSBILD: NICOLÁS JORGE DE ASSAS

skämmer bort sin dotter. Och föräldrarn­a i filmen tar hand om sin dotter på olika sätt.

Filmen har fått mycket fina recensione­r, inte minst hemma i Spanien. Hon berättar att hon har fått mängder av uppskattan­de brev.

– Det verkar finnas väldigt många som Amaia därute. Det kändes speciellt att upptäcka det. Men vi är ju alla barn, även den som inte är förälder är ju ett barn.

I en scen ammar skådespela­ren Laia Costa babyn. Alauda Ruiz de Azúa berättar att filmteamet använde sig av fem olika små barn och att man i scenen med bröstmatni­ngen löste situatione­n med hjälp av en fejkad bröstvårta.

– Den var ungefär som en napp.

Nu försöker Alauda Ruiz de Azúa skriva ett nytt manus, vilket inte är så lätt när hon har en framgångsr­ik film som ska marknadsfö­ras internatio­nellt. TT möter henne i Stockholm i samband med att filmen visas på Stockholms filmfestiv­al.

– Jag hade inte insett hur svårt det är att kombinera resandet med att börja förbereda nästa film. Men jag gör mitt bästa. Det är också ett mycket personligt projekt, men vi får se när jag får möjlighet att börja spela in det.

Den 11 februari presentera­s årets pristagare på Goya-galan.

 ?? PRESSBILD: NICOLÁS JORGE DE ASSAS ?? Laia Costa spelar huvudrolle­n i filmen ”En sång för min dotter”.
PRESSBILD: NICOLÁS JORGE DE ASSAS Laia Costa spelar huvudrolle­n i filmen ”En sång för min dotter”.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden