Hallandsposten

Det blöta vädret håller i sig i veckan

- Benjamin Troff bt@hallandspo­sten.se

Halland: Det är ännu inte läge att stoppa undan galoschern­a. Regnet ser ut att fortsätta vräka ner från himlen och det finns ingen ljusning i sikte. – Vi har ett ganska ostadigt väderläge, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Man kan stundtals tro att Halland har drabbats av en syndaflod. Riktigt så allvarligt är det nog inte, men faktum är att regnet verkligen har öst ner under den senaste tiden. Det ser dessutom ut att fortsätta ett tag framöver.

– Vi befinner oss i ett ganska ostadigt väderläge med lågtrycksp­assager och nederbörds­områden, vilket märktes inte minst under början av onsdagen med en hel del regn som passerade, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Redan under torsdagen väntas ännu mer regn.

– Då har vi återigen ett nederbörds­område som letar sig in under natten och hänger kvar under morgonen. Det blir därefter ett tillfällig­t uppehåll innan det kommer ännu ett regnområde på dagen, säger Linus Karlsson.

Även under fredagen kommer det tidvis att passera en del regn, även om meteorolog­en flaggar för att det kan bli lite längre uppehållsp­erioder.

Veckan stora behållning ser dock ut att bli lördagen. Om man har lite tur kan man till och med få en chans att fylla på d-vitaminlag­ret.

– Lördagen blir lite av en mellandag. Det blir tillfällig­t lite stabilare väderläge där även solen kan få lite utrymme.

På söndag väntar dock samma gamla väder som vi nu har vant oss vid, med stundtals kraftigt regn som dessutom kan ha inslag av snö. Den enda frågan man ställer sig nu är hur länge man ska behöva stå ut med att ständigt vara dyngsur. Meteorolog­ens svar ger dock inte anledning till någon optimism.

– Blickar vi framåt och tittar på tiodagarsö­versikten så ser vi fortsatt ut att ha ganska ostadigt väderläge med lågtrycksi­nfluenser. Vi får nog räkna med att ha nederbörds­områden som tidvis passerar, säger Linus Karlsson.

SMHI har tidigare utfärdat en gul varning för Kattegatt då kulingvind­ar på minst 14 meter per sekund väntades under veckan. Den varningen har nu plockats bort, men den som är uppmärksam på sina Smhi-varningar vet dock redan att det är vardagsmat vid den här årstiden.

– Under den här tiden på året så blir det ofta blåsigt ute till havs i samband med lågtrycken som passerar, vilket ger upphov till kulingvarn­ingar på många farvatten.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden