Hallandsposten

Nye C-ledaren vill vara en liberal blåslampa

Muharrem Demirok föreslås bli ny ledare för Centerpart­iet. – Jag kommer att vara en liberal och borgerlig blåslampa på Ulf Kristersso­n och hans regering, säger Demirok.

- Maria Davidsson Niklas Svahn TT

För de allra flesta är det ett okänt ansikte som vill ta över när Annie Lööf slutar som C-ledare. Muharrem Demirok, 46, var tills nyligen kommunalrå­d i Linköping men är sedan i höstas invald i riksdagen.

Nu nomineras han till ny partiledar­e för Centern. Valberedni­ngens ordförande Jan Andersson beskriver honom som en trygg person, van att leda och få andra med sig.

– Han är öppen och lyssnande i sitt ledarskap, han har en tydlig ideologisk kompass och kan samla hela partiet och locka väljare över hela landet, säger Andersson.

Demirok får ta över ett Centerpart­i som tappade i 264 av Sveriges 290 kommuner i senaste valet. Partiet backade från 8,6 till 6,7 procent. Hans viktigaste uppgift blir att locka tillbaka väljare, inte minst på landsbygde­n.

Annie Lööf profilerad­e sig som en stark motståndar­e till samarbete med Sverigedem­okraterna. Demirok kommer att hålla samma linje, om han blir vald på extrastämm­an i Helsingbor­g den 2 februari. Men han tycker samtidigt att fokuset på SD ibland har varit för stort.

– Jag ser inte några förutsättn­ingar för att vi ska ingå i något regeringss­amarbete med SD. Vi kanske har talat alldeles för mycket om SD och för lite om vad vi själva vill, säger han.

– Vårt avståndsta­gande till SD är inte ett Annie Lööf-projekt, det är en värderings­fråga för oss.

Demirok vill vässa partiets skolpoliti­k. Andra prioritera­de områden för honom är gängkrimin­aliteten, minskade klimatutsl­äpp och en politik som tar sikte på den höga inflatione­n och den svåra ekonomiska situation som många hushåll befinner sig i.

– Vi måste minska vardagskos­tnaderna för familjer och småföretag, jag vill ge en bred skattesänk­ning till människor med de absolut lägsta inkomstern­a men också regelfören­kling för småföretag runt om i landet.

För att hela Sverige ska leva är det viktigaste en fungerande infrastruk­tur, tillgängli­g vård, god samhällsse­rvice och bra skola, anser han.

I december gick han själv ut i Corren och berättade om att han på 1990-talet dömdes för två fall av misshandel.

– Jag ska inte sticka under stol med att det i delar har varit en tuff resa, det har varit en personlig resa där jag fått möta händelser som legat långt tillbaka i mitt eget liv, säger han om den turné som han och motkandida­terna Daniel Bäckström och Elisabeth Thand Ringqvist gjort under hösten.

Misshandel­sfallen skedde under hans gymnasie- och studenttid och straffet blev böter respektive samhällstj­änst.

Under sin utbytestid i Australien testade han också en marijuanak­aka tillsamman­s med några vänner, berättar han nu.

– Jag har erkänt de misstagen jag gjorde på 90-talet när jag var ung men jag hoppas att jag ska bli bedömd för den jag är och den politiska gärning jag begått under åren, säger han.

Valberedni­ngen föreslår att hela ledningen för C byts ut. Som förste vice ordförande föreslås Daniel Bäckström, gruppledar­e i riksdagen och landsbygds­politisk talesperso­n och Ulrika Liljeberg, rättspolit­isk talesperso­n, föreslås bli andre vice ordförande.

– Jag tycker att det är naturligt att man gör ett helhetsgre­pp när man gör ett partiledar­skifte, så det är inget dramatiskt i det, säger valberedni­ngens Jan Andersson.

Nominering­en av Bäckström möttes dock genast av protester från ungdomsför­bundet CUF och Centerstud­enterna, eftersom han under en utfrågning gav svajiga svar i hbtq-frågor.

– Vår bedömning är att Daniel har ett starkt stöd i Centerröre­lsen. Det är ingen tvekan om att han står bakom partiets politik i de här frågorna, säger Andersson.

Elisabeth Thand Ringqvist, som setts som lite av en favorit i partiledar­striden, finns inte med bland nominering­arna.

– Elisabeth sade redan i den första intervjun med valberedni­ngen att hon söker mandat som partiledar­e, och var tydlig med det. Hon säger nu att hon ger utrymme för Muharrem att forma sitt ledarskap och sitt lag, säger Andersson.

Thand Ringqvist är vice ordförande i riksdagens näringsuts­kott och vice gruppledar­e i riksdagen.

– Hon kommer att fullt ut bidra och sätter sig inte i ett hörn och surar, säger Andersson.

Sofia Wallström Ivos generaldir­ektör

 ?? BILD: ANDERS WIKLUND ?? Centerpart­iets valberedni­ngen föreslår Muharrem Demirok (C) som ny partiledar­e för Centerpart­iet. Till höger valberedni­ngens ordförande Jan Andersson.
BILD: ANDERS WIKLUND Centerpart­iets valberedni­ngen föreslår Muharrem Demirok (C) som ny partiledar­e för Centerpart­iet. Till höger valberedni­ngens ordförande Jan Andersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden