Hallandsposten

16-åring hade kokain – skyller på flickvänne­n

Halmstad:

- Joakim Kullberg jk@hallandspo­sten.se 010-471 51 92

Dosan innehöll inget snus när polisen kontroller­ade den – i stället låg det både kokain och cannabis i de olika facken. Den 16-årige pojke som hade snusdosan i fickan nekar dock, och menar att det var flickvänne­ns grejer.

Poliserna som befann sig i centrala Halmstad en januarikvä­ll förra året misstänkte att det förekom drogförsäl­jning på Bastionen och gick upp för trapporna för att de vad det var som försiggick.

Väl uppe på platsen kunde patrullen konstatera att det befann sig fyra personer och när de skulle kontroller­as uppträdde en av personerna, en nu 16-årig kille, uppenbart nervös – och poliserna tyckte sig se att han försökte göra sig av med något som låg i jackfickan.

Ganska snart erkänner den tonårige killen att han har en snusdosa som innehåller cannabis i fickan, men hävdar samtidigt att han har fått dosan av en annan person precis innan patrullen dök upp på platsen. När poliserna kollar igenom snusdosan och, utöver cannabisen, dessutom hittar kokain i dosans övre lock ändrade tonåringen sin berättelse och förklarade att han hade hittat snusdosan i trappan upp, och påsen med kokain hade han hittat i en buske en bit bort.

” Han berättar för polisen att det var hans dåvarande flickvän som gav honom snusdosan.

I ett mer formellt förhör på polishuset drygt ett halvår senare har 16-åringen delvis återgått till sin första version. Han berättar för polisen att det var hans dåvarande flickvän som gav honom snusdosan och hon ska ha bett honom hålla den en stund medan hon själv gick iväg för att köpa cigaretter. 16-åringen säger att han öppnade det ena locket och förstod att det var cannabis – men att det även låg kokain i dosan hade han ingen aning om förrän polisen berättade det för honom.

Anledninge­n till att han ändrade sin berättelse vid brottstill­fället var för att han inte ville att flickvänne­n, som då befann sig på platsen, skulle bli sur på honom.

16-åringen medger alltså de faktiska omständigh­eterna, men nekar till brott. Fyndet från snusdosan var knappt 1 gram cannabis och lite drygt 1 gram kokain. Gränsen för att ett narkotikab­rott ska kunna anses som ringa när det gäller kokain går enligt praxis vid 0,6 gram och eftersom 16-åringen hade drygt 1 gram åtalas han nu mot sitt nekande för narkotikab­rott av normalgrad­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden