Hallandsposten

Veronica och Rebeccas hem brann ner – så mår de nu

Landeryd: Det är snart ett år sedan lägenhetsh­uset i centrala Landeryd brann ner. Veronica Strömberg förlorade nästan allt hon ägde, inklusive sina fyra katter, och har än i dag svårt att leva som innan.

- Malin Folkesson mf@hallandspo­sten.se

Det var första dagen i mars 2022 som Veronica Strömberg tvingades fly ut ur sin egen lägenhet i Landeryd när den började brinna. På deras nya adress i Hyltebruk försöker nu Veronica och dottern Rebecca Malmberg gå vidare, men båda tänker fortfarand­e väldigt mycket på det som hände.

– För min del är det inte alls bra, inleder Veronica och fortsätter:

– Jag har vänt på dygnet helt eftersom jag inte kan somna. När jag väl somnar så drömmer jag mardrömmar. Jag kan till exempel lägga mig klockan fyra på morgonen och kliva upp klockan sju genomsvett­ig.

Rebecca däremot, som sitter med på högtalarte­lefon, har haft det lite enklare.

– Det tog mer på mamma än mig. Men jag har jobbat väldigt mycket och det har väl varit mitt sätt att skingra tankarna, säger hon.

Veronica var sjukskrive­n i tre månader efter händelsen och jobbar nu 75 procent. Men hennes psykiska mående har fått sig en rejäl smäll.

– Ibland får jag panikånges­t på jobbet och även när jag är ute och går. Jag går ju helst inte ut. Det kan ta upp till fyra dagar innan jag lämnar lägenheten för jag tycker det är så jobbigt, berättar hon.

Veronicas sätt att skingra tankarna har i stället blivit att sticka.

– De säger ju åt mig att jag ska ut och gå men det är inte så himla kul att gå ut och gå när man mår såhär.

Under branden förlorade inte bara familjen sitt hem utan också sina fyra katter.

– Jag gjorde allt i min makt för att få ut dem, säger Veronica med tårfyllda ögon.

Men nu tassar två små svarta kattungar runt på köksbordet och stolarna. Systrarna Bebis och

Gumman föddes i juni och kom till familjen i augusti.

– Jag har haft katt sedan jag var sju år gammal och kan inte tänka mig ett liv utan.

– På flera sätt kan jag se drag från de gamla katterna i de nya, det är precis som mina gamla katters själ lever kvar i dem.

Utöver katterna gick även många ägodelar förlorade i branden.

– Det jobbigaste är att bli av med allt jag ärvt av mormor samt allt från mina barns barndom. Det går ju inte att ersätta, säger Veronica.

Rebecca berättar att hon fortfarand­e tänker på hur mycket som brann i lägenheten.

– Vi förlorade ju typ allt. Vi var ganska nyinflytta­de och hade handlat mycket nya grejer. Jag hade lagt mer än 10 000 kronor på mitt rum.

Familjen skulle få ersättning efter händelsen men Kronofogde­n såg att mannen som orsakat olyckan inte hade några tillgångar.

– Jag fick ett brev häromdagen från Kronofogde­n på Kivra där det stod att de skulle ta upp allt detta igen 2025, han har ju ingenting, säger Rebecca.

Veronica och Rebecca berättar att de tillsamman­s ska få över 50 000 kronor i ersättning.

– Vi har nu i stället sökt genom Brottsoffe­rfonden, men vi väntar fortfarand­e på svar därifrån, säger Veronica.

Rebecca har kört förbi sitt gamla hem några gånger efter branden men Veronica har inte varit där sedan det hände.

– Jag hade inte klarat det. När HP pratade med Veronica i våras så sa hon att det enda de ville ha var deras eget så de kunde börja om.

– Tyvärr har jag inte riktigt kunnat göra det än, jag tror det kommer ta lång tid innan tankarna försvinner helt, säger Veronica.

–Jag försöker bara fortsätta framåt, man gör sitt bästa, säger Rebecca.

Fotnot: Mannen, i vars lägenhet branden startade, åtalades för mordbrand men friades av Halmstads tingsrätt i augusti 2022.

Magnus Åman, räddningsc­hef

 ?? BILD: MALIN FOLKESSON OCH ROGER LARSSON/ARKIV ?? Veronica Strömberg i den nya lägenheten som familjen fixade själva. Veronica befann sig i sin gamla lägenhet när branden i huset startade.
BILD: MALIN FOLKESSON OCH ROGER LARSSON/ARKIV Veronica Strömberg i den nya lägenheten som familjen fixade själva. Veronica befann sig i sin gamla lägenhet när branden i huset startade.
 ?? ?? Katterna Gumman och Bebis är väldigt sociala.
Katterna Gumman och Bebis är väldigt sociala.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden