Hallandsposten

Jessica Enoksson öppnar nya dörrar för behövande

Laholm: Filantrope­n Jessica Enoksson utökar välgörenhe­tsverksamh­eten i nya lokaler i Laholm. Där vill hon skapa en samlingspl­ats med gratisaffä­r, kalas och jobbmöjlig­heter.

- Louise Åhslund la@hallandspo­sten.se

Kontraktet är precis påskrivet och lokalerna ekar fortfarand­e tomma, men Jessica Enokssons idékälla är allt annat än tom. Hon har hyrt två stora rum i Sofieros gamla förskola och har en önskan om att ta över hela huset så småningom. Lokalerna ska bli en samlingspl­ats och kommer att kompletter­a den gamla verksamhet­en på Änglagårde­n dit hon låtit behövande komma och hälsa på. Hon vill, bland annat, öppna en gratisbuti­k, anordna kalas för behövande barn och skapa jobbmöjlig­heter åt dem som är långtidssj­ukskrivna eller är på väg ut i arbetslive­t.

– Det är inte svårt att vara en medmännisk­a, man behöver inte vara någon jättekändi­s eller supermänni­ska för att klara detta. Det kan vara en Jessica från Ösarp, säger Jessica Enoksson.

Den nya satsningen, menar hon, är ett steg för att nå fler behövande. Hennes nuvarande verksamhet utgår från hennes hem Änglagårde­n dit det är svårt att ta sig med hjälp av kollektivt­rafik.

– Många har svårt att ta sig ut till oss och det kostar mycket för mig att hämta dem. Därför är det jättebra att få denna möjlighete­n att kunna ha samlingspl­atsen fem minuter från busshållpl­atsen, säger Jessica Enoksson.

Hon finansiera­r sin verksamhet med hjälp bidrag från både privatpers­oner och företag men även med hjälp av de pengar hon tjänar när hon håller föreläsnin­gar. Några pengar från kommunen vill hon inte ta emot.

– Vi har klarat oss själva, alltid. Jag vill klara detta också. Det handlar lite om stolthet men också att de pengar jag får in för mina föreläsnin­gar kommer att gå till hyran. Jag vill inte att någon ska kunna säga att det är på grund av kommunen jag har råd att göra detta, säger Jessica.

När dörrarna slår upp är i dagsläget osäkert men vad som är säkert är att alla kommer att vara välkomna.

– Det ska vara för alla. Jag struntar i om man har fem miljoner på banken eller fem kronor. Bara för att du är rik och har pengar betyder inte det att du har den sociala biten. Det är kanske den du behöver, säger Jessica.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden