Hallandsposten

Kung och Eu-kommission intog Kiruna

Med kung Carl XVI Gustaf och hela Eu-kommission­en på plats i Kiruna drar Sveriges ordförande­skap i EU:S ministerrå­d i gång på allvar. Första insatsen: att visa upp svensk gruvdrift i norr som både modern och hållbar.

- Wiktor Nummelin TT

Avstängnin­gar och stor polisnärva­ro råder i Kiruna när man nu plötsligt står i rampljuset för hela EU. Med ordförande Ursula von der Leyen i spetsen finns hela den mäktiga Eu-kommission­en på plats, liksom hela den svenska regeringen.

Här väntar en gemensam överläggni­ng, men också besök i LKAB:S gruva och på rymdcentre­t Esrange. Ett särskilt välkomnand­e hålls även av kung Carl Gustaf som också ska hålla ett eget möte med ordförande von der Leyen.

På ishotellet i Jukkasjärv­i fick von der Leyen presentera alla sina kommission­ärer för kungen och statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) i går eftermidda­g.

”Sverige bjuder på samhörighe­t och värme i vinterkyla­n. Vi ser fram emot ett produktivt halvår tillsamman­s. Nu kör vi!”, skrev von der Leyen på Twitter – på svenska.

I Kiruna finns också ett 70-tal influgna Eu-korrespond­enter från Bryssel på plats. De fick visserlige­n inte vara med vid ceremonier­na på ishotellet – men fick i alla fall plats nere i LKAB:S gruva, på drygt 500 meters djup.

Där passade energi- och näringsmin­ister Ebba Busch (KD) på att betona vikten av den svenska gruvdrifte­n.

– Den här platsen går i spetsen för den gröna omställnin­gen i Europa, sade Busch som tillsamman­s med LKAB:S vd Jan Moström också höll presskonfe­rens om de fynd av sällsynta jordartsme­taller som gjorts i Per Geijer-fältet i Kiruna.

– Nu har vi det underlag som vi behöver för att visa att det här är en stor och rik fyndighet, sade Moström.

Norrlandsb­esöket fungerar som en sorts invigning av Sveriges ordförande­skap i EU:S ministerrå­d, som inleddes den 1 januari och pågår till den 30 juni.

 ?? BILD: JONAS EKSTRÖMER ?? Kung Carl Gustaf, Eu-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen och statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) i samband med ett fototillfä­lle tillsamman­s med svenska ministrar och Eu-kommission­ärer inför gårdagskvä­llens middag på Ishotellet Jukkasjärv­i.
BILD: JONAS EKSTRÖMER Kung Carl Gustaf, Eu-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen och statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) i samband med ett fototillfä­lle tillsamman­s med svenska ministrar och Eu-kommission­ärer inför gårdagskvä­llens middag på Ishotellet Jukkasjärv­i.
 ?? BILD: MARKO SÄÄVÄLÄ ?? LKAB:S vd och koncernche­f Jan Moström berättade om det jättefynd av sällsynta jordartsme­taller som gjorts vid LKAB i Kiruna.
BILD: MARKO SÄÄVÄLÄ LKAB:S vd och koncernche­f Jan Moström berättade om det jättefynd av sällsynta jordartsme­taller som gjorts vid LKAB i Kiruna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden