Hallandsposten

Britt-marie Mattsson: Bidens dokument eldar på kongresska­mp

- Britt-marie Mattsson britt-marie.mattsson@gp.se

kan kräva hans avgång och begära en ny process.

Republikan­erna har redan beslutat att en rad utredninga­r ska inledas med siktet på Joe Biden både som person och president. Det handlar om Bidens son Hunter och en dator som påstås innehålla kompromett­erande bilder. Sonen var redan under Trumps tid som president en av huvudperso­nerna i Ukrainautr­edningen och anklagades för att ha fått en ekonomiskt lukrativ post i ett ukrainskt energibola­g med hänvisning till att hans far då var vicepresid­ent.

Men Republikan­erna vill också undersöka beslutsfat­tande kring spridninge­n av covid-19 under Bidens presidentt­id och är särskilt kritiska mot den avgående chefen för smittskydd­smyndighet­en Anthony Fauci. Till det kommer utredninga­r om den amerikansk­a reträtten från Afghanista­n, den federala polisen FBI och Justitiede­partemente­t. Kongressle­damoten Jim Jordan, som tagit initiative­t, förnekar att det skulle handla om ”hämnd ” för hur demokrater­na hanterat Donald Trump.

Men med de nya uppgiftern­a, om Joe Bidens hantering av säkerhetsk­lassade dokument, har Republikan­erna fått ytterligar­e ammunition. Biden har, sedan han lämnade som vicepresid­ent 2017, haft ett privat kontor i Washington som han använt både som hedersmedl­em av University of Pennsylvan­ia och som privatpers­on. När Biden i höstas beslutade att stänga en del av kontoret fick advokater och arkivkunni­ga uppgiften att sortera i det tiotal lådor som fanns inlåsta i ett förvarings­skåp. Huvuddelen var av privat karaktär, som begravning­en av Bidens son Beau, men i några lådor återfanns säkerhetsk­lassade dokument om Ukraina, Iran och Storbritan­nien som ska förvaras i det amerikansk­a Nationalar­kivet.

Advokatern­a meddelade direkt upptäckten till Joe Biden och materialet översändes inom ett dygn till Nationalar­kivet. Det hela inträffade två dagar före mellanårsv­alet i november.

Joe Biden, som kortfattat uttalade sig när han var på besök i Mexiko, säger att han är förvånad över att säkerhetsk­lassat material fanns i lådorna och försäkrar att han tar allvarligt på säkerhetsf­rågor.

Vita huset är noga med att framhålla att Bidens papper inte går att jämföra med Donald Trumps som han förde till sin egendom Mara-lago och trots upprepade uppmaninga­r inte överlämnad­e till Nationalar­kivet. FBI gjorde därför en räd och beslagtog materialet. Justitiede­partemente­t utreder och Trump kan komma att hållas personlige­n ansvarig.

Bidens medarbetar­e upptäckte själva problemet, påpekar Vita huset, och meddelade att det som inte var privat omedelbart skulle överlämnas till Nationalar­kivet.

Men republikan­erna slår tillbaka och framhåller att historien hemlighöll­s inför mellanårsv­alet och att den avslöjades i medierna först nu i januari.

Under onsdagen upptäcktes ytterligar­e säkerhetsk­lassade dokument på ett kontor kopplat till Biden. Det är i nuläget oklart hur många dokument som hittats i det nya fyndet och vad dokumenten handlar om. Det är också oklart exakt var det nya materialet återfanns.

Justitiemi­nister Merrick Garland har nu utsett den privata juristen och tidigare allmänna åklagaren Robert Hur som ska synas presidente­n och de hemliga dokumenten.

Syftet är att ta reda på om upptäckten av de hemligstäm­plade regeringsd­okumenten kan koppla Biden till brott.

Enligt Garland är det situatione­ns ”ovanliga omständigh­eter” – att utreda en sittande president – som motiverar den oberoende utredninge­n.

Kampen mellan Republikan­erna och Demokrater­na i representa­nthuset har fått en rivstart. Och ingenting talar för att lugnet lägrar sig över Kapitolium under de knappa två åren som är kvar till presidentv­alet.

 ?? BILD: ANDREW HARNIK ?? Joe Biden och hans stab är noga med att påpeka olikhetern­a mellan fynden på hans kontor och fynden FBI gjorde i Donald Trumps sommarhus Mar-a-lago.
BILD: ANDREW HARNIK Joe Biden och hans stab är noga med att påpeka olikhetern­a mellan fynden på hans kontor och fynden FBI gjorde i Donald Trumps sommarhus Mar-a-lago.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden