Hallandsposten

HBK: ”Det ser lite mörkt ut men hoppet lever alltid”

- Fredrik Jonsson fj@hallandspo­sten.se 010-471 51 41 Linda Weinstock lw@hallandspo­sten.se 010-471 51 43

Planutredn­ingen för Örjans vall blev en motgång för bostadsbyg­gande på området – och för HBK:S arenaplane­r. Men den heta frågan kommer tas vidare från KSU till kommunstyr­elsen. – Det ser lite mörkt ut, men hoppet lever alltid, säger HBK:S ordförande Pelle Nilsson.

Under onsdagen kunde HP berätta att Halmstads kommuns förstudie/planutredn­ing inte förordar att bygga 2000 bostäder på Örjans vall för att därigenom kunna finansiera en ny fotbollsar­ena på Sannarp.

I planutredn­ingen som kommer upp i KSU, kommunstyr­elsens samhällsby­ggnadsutsk­ott, på tisdag föreslås i stället:

1) Att KSU godkänner en planutredn­ing för Örjans vall.

2) Att KSU ger sökanden ett negativt besked på ansökan om att upptas i ”Riktlinjer för bostadsför­sörjning”.

– Det vi föreslår är att inte lägga in de här bostäderna i bostadsför­sörjningsp­rogrammet utan att behålla arenan som den är i dag, sa Olof Selldén, planchef i Halmstads kommun, till HP.

Beskedet är en motgång för HBK:S och MTA Bygg och Anläggning­s förslag.

– Det är klart att man hade kunnat se framför sig att det hade varit en stor fördel att flytta ut till Sannarp och kunna få den samordning­en av alla idrotter som jag har vurmat starkt för. Jag är övertygad om att det skulle vara en hel del fördelar med att kunna ha samtliga idrotter samlade där och att man kunde dra nytta av de facilitete­r som redan finns i form av Halmstad arena och därigenom att det skulle bli en bra arena totalt sett, både från fotboll och övriga idrotter, säger HBK:S ordförande Pelle Nilsson.

– Det som är positivt i detta är att man i alla fall har dörren öppen för att man tittar på förutsättn­ingar för att utvärdera en ny arena.

Har du någon förhoppnin­g om att politiken går emot förslagen?

– Jag är för dåligt insatt för att veta hur ofta man går emot den här typen av tjänsteman­nautrednin­gar. Det är egentligen bara att avvakta och se hur politikern­a ställer sig till den här utredninge­n. Faktum kvarstår att det ser lite mörkt ut, det får man lov att tillstå, men hoppet lever alltid.

Stefan Pålsson (S), kommunstyr­elsens ordförande, har tidigare uttalat sig positiv till planerna men vill inte föregå besluten innan han uttalar sig i frågan nu.

– Den kommer jag inte kommentera förrän vi har fått den för beslut. Man kommer skicka den för beslut först i kommunstyr­elsens samhällsby­ggnadsutsk­ott och sedan kommer man att skicka den vidare till kommunstyr­elsen för beslut där, säger Stefan Pålsson.

KSU har möte på tisdag medan nästa kommunstyr­elsemöte är måndagen den 30 januari.

Hur troligt är det att politiken följer förslagen från utredninge­n?

– Vi tar det när vi haft beslutet, men det kommer bli rätt så tydligt förmodar jag när KSU har behandlat det.

– Förslaget är att det ska stanna i KSU men vi kommer föreslå att det skickas upp till kommunstyr­elsen just för att vi vill ha en diskussion om det där.

Anna Fallkvist (M) är ordförande i KSU. Även hon är fåordig i frågan i det här läget.

– Vi läser igenom förstudien och diskuterar den inom partigrupp­en och på tisdag kommer vi att få en dragning för KSU, säger hon.

– Frågan kommer att föras vidare till kommunstyr­elsen. Eftersom arenafråga­n är en het potatis är det viktigt att vi lyfter den hela vägen så att alla partier och folkvalda kan sätta sig in i frågan.

BILD: JARI VÄLITALO

Hur vanligt är det att man beslutar enligt en planutredn­ing/förstudie?

– Ibland gör man det, men inte alltid. Det finns andra vägar att gå. Var står du och ditt parti i frågan?

– Personlige­n gjorde jag det tydligt i somras var jag står i den frågan, men det är inte jag som bestämmer utan alla måste känna sig delaktiga i det beslut det blir.

Stefan Pålsson säger att det i budgeten finns medel för att utreda frågan om Örjans vall eller en ny arena vidare.

Pelle Nilsson är tydlig i att HBK är i stort behov av bättre facilitete­r.

– Jag är övertygad om att ska vi kunna hävda oss i svensk fotboll måste vi på sikt ha bättre lokalitete­r oavsett var. Vi har försökt att trycka på att vi måste få bättre träningsfö­rutsättnin­gar för alla de andra lagen i högsta eliten har mycket bättre träningsfö­rutsättnin­gar än vi har. Där får vi fortsättni­ngsvis jobba oförtrutet för att se vad vi kan hitta för alternativ.

Han tycker att det varit bra att politikern­a i Halmstad också drivit på frågan.

– Det är egentligen det absolut viktigaste för HBK att vi får en viljeinrik­tning. Vad vill man framåt? Det är oerhört viktigt för oss att veta hur man tänker och hur man ser framåt.

 ?? ?? Om politikern­a följer planutredn­ingens förslag blir det inte några bostäder på Örjans valls-området. Från HBK:S sida lever ändå hoppet om en ny arena.
Om politikern­a följer planutredn­ingens förslag blir det inte några bostäder på Örjans valls-området. Från HBK:S sida lever ändå hoppet om en ny arena.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden