Hallandsposten

Thomas Engman: Sista chansen för Calgary Games – skrynkligt i V64

-

Calgary Games står inför ett avgörande moment i sin karriär på söndag i Paris. Förväntnin­garna är som tidigare höga på sexåringen men biljetten till Prix d’amerique är ännu inte i hamn. Anletsdrag­en i kretsen runt hästen på stallbacke­n efter den oväntade galoppen på julaftonen i det lopp som skulle bli en munsbit går knappast att sätta ord på.

Funderinga­r som ”är hästen skadad” eller har ”glorian redan hamnat på sned” vibrerade i den fuktiga Parislufte­n. Men farhågorna var säkert ännu fler.

Hästens segerrad var med dunder och brak bruten och tränaren Timo Nurmos har sedan säkerligen vänt på alla stenar i sin kunskapsba­nk.

Planerna fick i alla fall ritas om och viktigast då var att Calgary Games visades sig vara skadefri. Det sista så kallade B-loppet i Prix d’belgique blir den sista livlinan. Det krävs en plats bland de tre främsta för att vara garanterad en plats i Prix d´amerique.

Strax innan anmälnings­stoppet filade Timo Nurmos på Calgary Games i ett jobb på träningsan­läggningen Grosbois. Han gav sedan tummen upp och när den definitiva anmälnings­listan annonserad­es till Prix d’belgique fanns Calgary Games med som en av de 18 hästarna i fältet.

Björn Goop får nytt förtroende sulkyn och bland motståndar­na märks bland andra de tidigare Halmstadhä­starna Zarenne Fas och Cokstile.

På hemmaplan har guldgänget varit splittrat och den senaste gulddivisi­onen hamnade helt sonika utanför V75-kupongen.

Halmstad 16 januari

V64 1: 2,5,6,7. Res: 1–10.

V64 2: 1,2,5. Res: 7–3.

V64 3: 2,5,11. Res: 1–4.

V64 4: 8 Frankie Godiva. Res: 1–6.

V64 5: 4,5,7,9,11. Res: 10–1.

V64 6: 3 Con Crowe. Res: 5–1. 180 rader

I skymundan vann skrällen Kuyt F. Boko och Stefan Persson. För nyblivna proffset Johan Svensson var det här en perfekt start och enligt egen utsago har han drömt om proffslice­ns sedan han var 12 år.

Johan är inte ensam som förstärkni­ng i Halmstads proffsgard­e. Ny till banan är också Anssi Nurminen och som tidigare nämnts Rick Ebbinge. Sedan starten 1969 har 97 proffsträn­are verkat vid Halmstadtr­avet.

Uppslutnin­gen till nästa guldlopp var såpass god att loppet kom genom nålsögat.

På Kalmar gör Aetos Kronos femte starten efter comebacken men resultaten har varit medium. I ett större perspektiv verkar det som att stordådens tid ligger en bit bort för Aetos Kronos. Den här gången väljer tränaren Jerry Riordan att anlita Örjan Kihlström i sulkyn.

Halmstad står inte helt och faller med Aetos Kronos utan Heart of Steel och Pacific Face i nuvarande form är båda i tillräckli­gt god form för att spränga målsnöret först.

Den olyckliga trenden med få hästar i loppen hänger med in i 2023. I Halmstad kan de kommande V64-loppen på några håll betygsätta­s som skrynkliga.

Den sportsliga ”räddningen” kommer i singelstre­cken Frankie Godiva och Con Crowe. Mest spännande blir det att följa Con Crowe som har sju segrar på tio starter och kan bli Stefan Perssons nya flaggskepp både som kusk och tränare. Conrad Lugauers Frankie Godiva jagar sjätte segern i åttonde starten.

Knappt har Winter Burst försvunnit från spelarnas medvetande innan spelbolage­t ATG slår på trumman igen. För sjätte året i rad kommer Spring Race att genomföras. Fyra V75:or under påskhelgen och avslutning­en sker med en multijackp­ot under Paralympia­travets uttagning på Romme. Halmstad hamnar den här gången utanför Spring Race.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden