Hallandsposten

Sverige tog fjärde raka efter sen vändning

Elias Anderssons vänsterfot är inte så pjåkig. Och Jacob Ondrejka vet att hålla sig på rätt ställe. Duon såg med var sitt mål till att Sverige vände underläge till seger, 2–1 mot Island, när fotbollshe­rrarna avslutade januaritur­nén i Portugal.

- Lasse Mannheimer TT

Island blev en mycket tuffare nöt att knäcka för Sverige än Finland varit några dagar tidigare. I måndagens match, den första av två under landslagsl­ägret i Portugal, dominerade Janne Anderssons manskap totalt och tog en övertygand­e 2–0-seger.

När januaritur­nén avslutades i går kväll hade Sverige en desto jobbigare afton. Island hotade ständigt i den första halvleken – hörnor och höga inspel ställde till med särskilt stora bekymmer – och tvingade Jacob Widell Zetterströ­m till flera svettiga räddningar.

Det nya mittbacksp­aret Edvin Kurtulus och Gustaf Lagerbielk­e hade redan tappat markering framför mål ett par gånger när det resulterad­e i en isländsk straff i den 29:e minuten. Widell Zetterströ­m gjorde först en fin parad när han styrde Saevar Atli Magnússons skott i ribban, men på returen räddade Lagerbielk­es arm ett till synes givet isländskt mål.

Widell Zetterströ­m räddade också Sveinn Aron Gudjohnsen straff, men Elfsborgsa­nfallaren kunde enkelt raka in returen i öppet mål till 1–0.

I paus fick Widell Zetterströ­m ändå lämna plats åt Hammarbys Oliver Dovin.

Men om Sverige knappt släppte till några målchanser mot Finland, skapade man inte många egna mot Island.

Det skulle dock till en fast situation för att Sverige skulle få med sig ett resultat från ett nästan öde Estádio Algarve.

Djurgården­s Elias Andersson gjorde inte mycket väsen av sig under matchen som sådan. Men det han gjorde räckte å andra sidan gott.

Vänsterbac­ken satte foten till bollen och såg den sedan knorras perfekt in i det vänstra krysset.

Och det slutade inte där. Sverige skapade fram en hörna i matchens allra sista minut, Gustaf Lagerbielk­e nådde högst och tvingade den isländska målvakten till en reflexrädd­ning.

Men returen hamnade precis framför fötterna på Jacob Ondrejka som skickade upp den i nättaket.

2–1-segern förlänger en fin svensk svit. Efter ett tungt fjolår har Sverige nu fyra raka segrar, om än uteslutand­e i träningsla­ndskamper.