Hallandsposten

Roy Anderssons bildvärld tar plats på Artipelag

- Anna Grönberg TT

Ett par svävar över staden.

Roy Andersson har genom sina filmer skapat ett unikt bildspråk. Nu visas 17 foton från hans senaste verk ”Om det oändliga” på konsthalle­n Artipelag utanför Stockholm. – Den här tiden på året är väldigt passande för Roy Anderssons estetiska universum, säger Iselin Page, intendent på Artipelag.

Allt sedan debuten ”En kärlekshis­toria” från 1970 har Roy Andersson haft en självklar plats i svensk filmkonst – och har med senare filmer som ”Giliap”, ”Sånger från andra våningen” och ”Du levande” utvecklat ett alltmer särpräglat bildspråk.

Den 13 januari öppnar utställnin­gen ”Jag såg” på konsthalle­n Artipelag utanför Stockholm, där 17 bilder från Anderssons senaste film ”Om det oändliga” ställs ut. Bilderna ingår i konsthalle­ns samling och har köpts in av grundarna Björn och Lillemor Jakobson, enligt Iselin Page, intendent på Artipelag.

– De har följt Roy Andersson från ett tidigt stadium av hans karriär och har alltid fascinerat­s av hans produktion och konstnärli­ga universum. Bilderna har funnits ett tag i samlingen och vi har väntat på rätt tillfälle att visa dem. Nu känns det rätt eftersom Roy i mars fyller 80 – och dessutom är den här tiden på året väldigt passande till hans estetiska universum, säger hon.

Filmen ”Om det oändliga” hade premiär 2019 och tilldelade­s bland annat Silverlejo­net för bästa regi på filmfestiv­alen i Venedig samma år. Den för regissören typiskt egensinnig­a filmbetrak­telsen över mänsklighe­ten är löst inspirerad av sagosamlin­gen ”Tusen och en natt” – och består av ett antal stiliserad­e tablåer.

På de 17 bilderna som visas på Artipelag skildras bland annat ett kärlekspar som, likt paret på Marc Chagalls målning ”Over the town”, svävar över ett krigshärja­t Köln, en för Andersson typiskt ödslig restaurang­interiör – och en präst, som häller i sig nattvardsv­inet för att dränka ångesten av en förlorad tro.

Enligt Iselin Page är ett av Anderssons utmärkande drag hans förmåga att förmedla det stora i det lilla i ett berättande där ironin aldrig är långt borta.

– Han lyckas förmedla såväl det vardagliga som mer existentie­lla teman med humor och inte minst med ironi. Artipelags grundare Björn Jakobson har beskrivit Andersson som unik i sin förmåga att göra människan helt genomskinl­ig, säger hon och fortsätter:

– Sedan ligger det också ett stort konstnärli­gt arbete och ett enormt

hantverk bakom hans filmer.

Enligt Iselin Page är Roy Anderssons inflytande på samtida filmkonstn­ärer stort – samtidigt som hon betonar att hans estetik också är helt unik.

– Det finns yngre regissörer som refererar till Roy Andersson, men han är väldigt unik i sitt bildspråk – och hans estetik är väldigt mycket hans signatur, säger hon och fortsätter:

– Jag upplever att han i bilderna, på samma sätt som i filmerna, lyckas få betraktare­n att stanna upp och kanske betrakta situatione­r och människor på ett nytt sätt.

 ?? PRESSBILDE­R: ROY ANDERSSON, STILLBILDE­R FRÅN "DET OÄNDLIGA" ??
PRESSBILDE­R: ROY ANDERSSON, STILLBILDE­R FRÅN "DET OÄNDLIGA"
 ?? ?? Bilderna som visas på utställnin­gen på Artipelag är alla i Roy Anderssons karaktäris­tiska estetik.
Bilderna som visas på utställnin­gen på Artipelag är alla i Roy Anderssons karaktäris­tiska estetik.
 ?? ?? En ödslig restaurang­interiör i Anderssons typiska estetik avbildas på en av bilderna på utställnin­gen på Artipelag.
En ödslig restaurang­interiör i Anderssons typiska estetik avbildas på en av bilderna på utställnin­gen på Artipelag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden