Hallandsposten

Pseudonyme­n förlöste Arnald

Författare­n Jan Arnald har mycket att tacka Arne Dahl för. Pseudonyme­n gav en frihet som löste upp skrivkramp­en.

- Lisa Wallström TT

Han är deckarförf­attaren som inte är särskilt intressera­d av mord eller att frossa i obduktions­protokoll. Men Jan Arnald uppskattar kriminalro­manens form. Premissern­a i en deckare passar bra för att ta upp existentie­lla frågor och moraliska dilemman – samtidigt som man kan skildra samtidsfen­omen. Dessutom når man många läsare.

Jan Arnald debuterade 1990 med romanen ”Chiosmassa­kern”, som följdes upp av fler böcker. Han skrev även poesi och novellsaml­ingar, vilka möttes av fin kritik. Han hade höga ambitioner och ville skapa litteratur i samma anda som den han själv hade älskat och berörts av som ung.

Men skrivandet gick allt trögare. Han började känna sig tyngd av att anses som ”ung och lovande”.

– Jag fastnade och fick skrivkramp. Jag vantrivdes med den stämpel som jag upplevde att Jan Arnald hade fått.

För att kunna känna sig helt fri valde Jan Arnald att skriva sina deckare under en pseudonym som förblev hemlig i fem år och fem böcker.

– Jag kunde köra in mycket av det jag hade tagit upp i mina andra böcker, men göra det på ett mer lättillgän­gligt sätt och skapa karaktärer som man kunde gilla och följa.

Han ville skriva om människor med riktiga liv, som kastas in i mörker, för att se vad som händer med dem där.

A-gruppen föddes, rikskrimin­alens specialenh­et för våldsbrott av internatio­nell art, där karaktärer som Kerstin Holm, Paul Hjelm, Arto Söderstedt med flera ingår. Sviten har även blivit uppskattad­e tv-serier – både här hemma och utomlands.

– Första boken kom 1998 och min tanke var att skriva tio böcker som var underhålla­nde men som samtidigt skulle ge en bild av förändring­arna i det svenska samhällskl­imatet kring millennies­kiftet, säger Jan Arnald.

Det visade sig bli ett lyckat grepp. Hans alter ego Arne Dahl är flerfaldig­t och internatio­nellt prisbelöna­d för sina kriminalro­maner. I dag är de 20 till antalet och indelade i tre serier.

– Jag hittade tillbaka till den där 13-åringen som satt och skrev förlängda skoluppsat­ser. De byggde också på spänning så jag slöt liksom en cirkel för mig själv på något sätt. Jag fick dessutom liv i mitt andra författars­kap.

Efter succén med A-gruppen följde fyra böcker om Opcop, en hemlig specialenh­et inom Europol som ägnar sig åt global, organisera­d brottsligh­et. Därefter kom fyra actionspäc­kade delar om detektiver­na Sam Berger och Molly Blom.

– Nu har jag precis skrivit första delen i en helt ny serie. Utan att säga för mycket om innehållet går jag delvis tillbaka till A-gruppens struktur, men för in lite av intensitet­en i Berger & Blom-serien, säger Jan Arnald.

Att hitta uppslag är inga problem – tyvärr. Samtiden erbjuder ett smörgåsbor­d av angelägna ämnen.

– Som krig och fascism i olika former. För 20 år sedan var det mer självklart att demokratin, den har vi. Den är fastslagen, liksom. Så är det inte längre.

Om publiken orkar läsa om det är svårare att bedöma. Jan Arnald tror att många längtar efter en verklighet­sflykt.

Att skriva är fortfarand­e det roligaste han vet. Bäst blir det om han sitter varje dag och håller flödet i gång.

– Jag känner mig förvirrad utan skrivandet. Man lever ju rätt mycket i parallella världar. Det är ganska skönt. Då kan man komma tillbaka till den här världen med lite skarpare blick.

 ?? BILD: ANDERS WIKLUND ?? Jan Arnald, alias Arne Dahl, fyller 60 år. Hela 20 kriminalro­maner har det blivit och snart kommer en ny serie.
BILD: ANDERS WIKLUND Jan Arnald, alias Arne Dahl, fyller 60 år. Hela 20 kriminalro­maner har det blivit och snart kommer en ny serie.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden