Hallandsposten

Befäl på fängelset raderade alla utbegärda mejl

Halmstad: När det vakthavand­e befälet på anstalten i Halmstad såg att en anonym person hade begärt ut alla dennes mejl fick hen panik – och raderade allt som fanns i mejlkorgen.

- Joakim Kullberg jk@hallandspo­sten.se 010-471 51 92

Det vakthavand­e befälet var på väg att avsluta sitt nattpass på anstalten i Halmstad när det dök upp ett mejl i verksamhet­sområdets brevlåda. En anonym person hade mejlat in en begäran att få ut allmänna handlingar. Mer specifikt bad den anonyma mejlaren om att få ta del av all mejlkorres­pondens som det vakthavand­e befälet haft under två månaders tid, samt sms och samtalshis­torik i en eventuell tjänstetel­efon.

Det vakthavand­e befälet, som enligt egen utsago då drabbas av panik, bestämmer sig därför för att radera alla sina mejl – både i inkorg, utkorg och skickatkor­g. Därefter stämplade befälet ut för dagen, men meddelade strax efteråt sin chef om det inträffade.

Att begära ut, och få ut, allmänna handlingar från en myndighet är en grundlagss­kyddad rättighet. Det vakthavand­e befälet har ”i sin tjänsteutö­vning agerat på ett sådant sätt” att den rättighete­n åsidosatts, skriver Kriminalvå­rden i en internutre­dning som drogs igång dagen efter händelsen.

"Befälet inser att agerandet var ”korkat” och ”förstår hur det kan se ut”.

I utredninge­n får det vakthavand­e befälet också möjlighet att förklara sitt agerande och gör det genom att hävda att hen drabbades av plötslig och påtaglig stress samt panik.

Befälet säger också att de bara någon vecka innan händelsen haft en genomgång av vad som ska göras när handlingar begärs ut – och att ordet ”radera” är något som har fastnat i huvudet efter genomgånge­n. Befälet inser att agerandet var ”korkat” och ”förstår hur det kan se ut”.

Befälet gick dock in på ledig tid redan dagen efter och hjälpte till att återskapa alla raderade mejl. I det begärda materialet kunde man inte hitta något som skadade varken befälet eller Kriminalvå­rden, varför internutre­darna anser att befälets förklaring­ar och resonemang är rimliga.

Kriminalvå­rden slår dock fast att även om befälet hjälpte till att återskapa mejlen har de initialt raderats och ärendet har hanterats felaktigt, men internutre­darna nöjer sig med att att föreslå att ärendet lämnas över till Hr-avdelninge­n för en bedömning i ansvarsfrå­gan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden