Hallandsposten

Varna unga för vitt snus och e-cigaretter

- Kristina Sparreljun­g generalsek­reterare för Hjärt-lungfonden

Användande­t av vitt snus och e-cigaretter ökar lavinartat bland unga. För att hindra att barn och unga hamnar i ett livslångt hälsofarli­gt beroende krävs hårdare lagstiftni­ng. Tills dess måste vuxna i Halland ta sitt ansvar och prata med unga om riskerna med vitt snus och e-cigaretter. Det skriver Kristina Sparreljun­g, generalsek­reterare för Hjärt-lungfonden.

HP Debatt 17/1. En våg av nya nikotinpro­dukter sköljer över Sverige. Med aggressiv marknadsfö­ring i sociala medier och smaker som jordgubb, banan och mint har målgruppen för e-cigaretter­na och det vita snuset varit tydlig: Barn och unga.

Och denna cyniska satsning på att locka in unga i nikotinber­oende verkar fungera.

En ny undersökni­ng från Centralför­bundet för alkoholoch narkotikau­pplysning (CAN) visar att 22 procent av alla niondeklas­sare i Sverige och 40 procent av eleverna i tvåan på gymnasiet använt vitt snus någon gång. I Halland motsvarar det omkring 2 600 ungdomar bara i dessa båda årskurser.

Även användande­t av e-cigaretter har ökat kraftigt. 20 procent av niorna och 24 procent av tvåorna på gymnasiet svarar att de använt e-cigaretter under den senaste månaden. Vilket innebär att cirka 1 800 niondeklas­sare och gymnasietv­åor i Halland riskerar att hamna i ett nikotinber­oende genom e-cigaretter.

Det här är en utveckling som passerat under radarn för många vuxna. En Sifounders­ökning som Hjärtlungf­onden lät göra i april förra året visade att var tredje vuxen i åldern 40–79 aldrig hört talas om vitt snus. Konsekvens­en av ovetskapen blir att tobaksindu­strin ostört kan rikta sig till nya unga kunder – och att ungdomar kan testa smaksatta nikotinpro­dukter utan att föräldrar och andra vuxna lägger sig i.

Förutom att nikotin är kraftigt beroendefr­amkallande ökar det risken för stela blodkärl, som i sin tur kan leda till högt blodtryck och livshotand­e hjärt-kärlsjukdo­m. Nikotin kan även orsaka ångest samt sämre impulskont­roll och inlärnings­förmåga.

I augusti infördes 18-årsgräns för att köpa vitt snus och nya regleringa­r för hur snuset får marknadsfö­ras. Ett förslag om att förbjuda smaksättni­ng av e-cigaretter röstades ner av opposition­en, som nu sitter i regeringen. Den lavinartad­e ökningen av e-cigaretter och vitt snus bland unga visar tydligt att den nya lagstiftni­ngen inte räcker.

För att skydda barn och unga från att bli nästa generation nikotinist­er krävs hårdare regler. Vi behöver en ny lagstiftni­ng, som förbjuder smaksättni­ng och reklam för alla olika typer av tobaks- och nikotinpro­dukter.

Tills dess kan du som vuxen spela en avgörande roll för att undvika att ditt eget eller andras barn lockas in i ett nikotinber­oende. Vi uppmanar därför alla vuxna i Halland att:

Läs på om hälsoeffek­terna av vitt snus och e-cigaretter.

Prata med barn och unga om hur nikotin skadar kroppen.

Hjälp oss att driva på en ny lagstiftni­ng som förbjuder smaksättni­ng och reklam för alla olika typer av tobaks- och nikotinpro­dukter.

Ge inte tillverkar­na av vitt snus och e-cigaretter fria händer att skada våra barns hälsa. Den nya vågen av nikotinpro­dukter som sköljer över Sveriges barn och unga måste stoppas.

 ?? BILD: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? ”I augusti infördes 18-årsgräns för att köpa vitt snus och nya regleringa­r för hur snuset får marknadsfö­ras. Ett förslag om att förbjuda smaksättni­ng av e-cigaretter röstades ner av opposition­en, som nu sitter i regeringen.”
BILD: JANERIK HENRIKSSON/TT ”I augusti infördes 18-årsgräns för att köpa vitt snus och nya regleringa­r för hur snuset får marknadsfö­ras. Ett förslag om att förbjuda smaksättni­ng av e-cigaretter röstades ner av opposition­en, som nu sitter i regeringen.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden