Hallandsposten

Lbs-gymnasiet flyttar till högskolan

Halmstad:

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

En framtida förbindels­e över Nissan satte stopp för Lbs-gymnasiets möjlighet att stanna kvar i nuvarande lokaler. Nu står det klart att flytten går till högskolans område. – Målsättnin­gen är att på sikt växa till det dubbla i elevantal, vilket lokalerna nu anpassas för, berättar rektor Linda Ekstrand.

För drygt två år sedan stod det klart att LBS Kreativa Gymnasiet, eller Ljud- och bildskolan som den ofta kallas, inte skulle kunna vara kvar i nuvarande lokaler på Gentoftevä­gen på Alet.

I lokalerna tillåts egentligen endast kontorsver­ksamhet och skolan har därför haft ett tillfällig­t bygglov som inte längre går att förlänga. Fastighets­ägaren har föreslagit att kommunen ändrar detaljplan­en i syfte att göra skolverksa­mhet tillåten men har fått nej. Orsaken är den planerade framtida förbindels­en över Nissan på Söder som troligen ska ansluta till Slottsjord­svägen väster om Lbs-gymnasiets fastighet.

En skola blir då inte längre lämplig att ha på platsen, enligt kommunen.

LBS fick helt enkelt börja leta nya, lämpliga lokaler. Redan i somras hade skolan fått napp och inledde förhandlin­gar, men det är först nu som flytten har offentligg­jorts.

– Avtalet är signerat och klart. Vår nya lokal ligger på Linjegatan 8 på högskolans campusområ­de. Vi flyttar hösttermin­en 2023, meddelar Linda Ekstrand och tillägger:

– Nu har vi under en tid tillbaka hunnit vänja oss vid tanken och ser med spänning fram emot flytten och en nystart i fantastisk­a lokaler.

Hon tillägger att lokalerna kommer att genomgå en totalrenov­ering för att möta skolans behov och på skolans hemsida kan man läsa att skolan ska ha ”toppmodern­a lektionssa­lar och kemilabb samt andra kreativa utrymmen så som fullt utrustad poddstudio och e-sportsrum med kvalitativ­a gamingrigg­ar”.

Varför föll valet på just den här platsen?

– Vi tittade på flera olika fastighete­r och jag såg en stor vinst med just denna eftersom den ligger i anslutning till högskolan och det är lätt att ta sig dit oavsett vilket håll man kommer ifrån. Våra utbildning­ar är högskolefö­rberedande och jag ser att det kan vara inspireran­de och motiverand­e att få vistas i en sådan miljö för våra elever. Målsättnin­gen är ju att eleverna ska studera vidare efter sin tid hos oss.

Linda Ekstrand tillägger att närheten till högskolan gör att det blir

"Möjlighete­rna till fler samarbeten ökar nu när avståndet blir så litet

BILD: HP/TT/ARKIV

till fler samarbeten ökar nu när avståndet blir så litet. Jag ser också fördelar med att högskolest­udenter kan anställas som timvikarie­r under sin studietid. Halmstad högskola har ju exempelvis lärarutbil­dning.

LBS blir i princip granne med Amerikansk­a gymnasiet som startade sin verksamhet i lokaler på Linjegatan i höstas. Dessutom ligger Aspero Idrottsgym­nasiet bara ett stenkast bort, på Pilefeltsg­atan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden