Hallandsposten

Veteraner var med om första årens fuktoch mögelprobl­em

Halmstad:

- Anders Holmer ah@hallandspo­sten.se 010-471 51 30

När Högskolan drog igång sin verksamhet skedde undervisni­ngen de första åren på Eketångask­olan. Lennart Andreasson och Björn Steiner minns nybyggaran­dan – men också fukt- och mögelprobl­emen som gjorde att ett 20-tal i personalen blev sjukskrivn­a på grund av allergiska besvär.

Redan 1973 började Lennart Andreasson, som då var samhällsku­nskapslära­re, jobba på den förskollär­arutbildni­ng som startades på försök i Halmstad.

– Det kallades seminariev­erksamhet och var en ettårig utbildning som vände sig till yrkesverks­amma barnskötar­e, berättar han.

1975 började Björn Steiner, som då var slöjdlärar­e, att undervisa vid utbildning­en i ämnet bild och form.

– På den tiden var det en väldigt praktisk utbildning, där de även hade musik, rörelse och drama, minns han.

– Yngsta studenten var 30 år och den äldsta 50 år – så de hade inte bara yrkesvana, utan även lång livserfare­nhet, vilket påverkade upplägget på utbildning­en. Vi hade inte kunnat köra på samma sätt med dagens 19-åringar, säger Lennart Andreasson.

– På måndagen kunde jag komma och säga att vi skulle ägna veckan åt att göra dockteater. Då började vi med att tillverka dockorna och skriva manus – och på torsdagen var vi ute och spelade upp för barn i Halmstad, berättar Björn Steiner.

1977 övergick försöksver­ksamheten i en regional högskola och efter att ha flyttat runt några gånger samlades undervisni­ngen 1982 i

Eketångask­olan utmed Nya Tylösandsv­ägen.

Året efter var det dags för Högskolan att bli ett självständ­igt lärosäte.

”Det såddes ett frö under 60-talet, under 70-talet växte plantan upp och nu under 80-talet kan vi börja skörda de första frukterna”, citerades landshövdi­ng Johannes Antonsson när HP den 12 november 1983 skrev om den officiella invigninge­n av Högskolan.

”Många gånger har blixtaktio­ner behövts för att rädda högskolan. Nu är faran över och det gäller att ge den mer innehåll”, förklarade landshövdi­ngen i sitt tal och hänvisade till att det var Olof Palme som under sin tid som utbildning­sminister på 1960-talet lade fram ett förslag om decentrali­sering av högskoleut­bildningen.

–Tyvärr började folk ganska snabbt få problem med allergiska reaktioner, som visade sig bero på fukt och mögel i byggnaden på Eketånga, minns Lennart Andreasson och berättar om jobbiga år där bit för bit av skolan skulle saneras.

– Ett tag var vi utspridda på en massa olika ställen i stan, på grund av saneringen, men utbildning­sminister Lennart Bodström höll ändå fast vid att Eketångask­olan var ett perfekt campus för Högskolan. Till sist var det Bodströms lokale partikamra­t Jörgen Andersson som övertalade ministern om att Högskolan borde flyttas till nya lokaler vid Larsfrid, fortsätter han.

1993 fattade den borgerliga majoritete­n i riksdagen beslut om att Halmstad inte längre skulle få examinera förskollär­are och 1995 lades utbildning­en ner.

– Det utbildades för många förskollär­are i landet och staten lovade andra utbildning­splatser till den som lade ner, säger Björn Steiner och tillägger:

– Men bara några år senare visade det sig att nedläggnin­gsbeslutet var fel. De rekordstor­a barnkullar­na i början av 1990-talet gjorde att trycket på förskolorn­a ökade.

Björn Steiner och Lennart Andreasson hade då gått vidare till medieoch kommunikat­ionsutbild­ningen vid Högskolan – där de var kvar fram till pensioneri­ngen 2011.

När de jämför sina första år med vad som hände senare säger de att allt blev mer uppstyrt och formaliser­at.

– I början fick vi väldigt fria händer. Direktiven var bara att vi skulle tänka nytt och bryta mot alla gamla normer. Efter att det blivit mer högskolemä­ssigt var det otänkbart med så lösa ramar, säger Björn Steiner.

– När Högskolan växte uppstod också snabbt en konkurrens­situation mellan olika utbildning­ar och forskare, där alla ville ha så stor del av medlen som möjligt, säger Lennart Andreasson.

"Vi skulle tänka nytt och bryta mot alla gamla normer. Efter att det blivit mer högskolemä­ssigt var det otänkbart med så lösa ramar.

 ?? BILD: JARI VÄLITALO ?? Lennart Andreasson och Björn Steiner återvänder med HP till Eketångask­olan – där Högskolan höll hus vid starten 1983. De vittnar om jobbiga år när bit efter bit av lokalerna skulle saneras från fukt- och mögelskado­r.
BILD: JARI VÄLITALO Lennart Andreasson och Björn Steiner återvänder med HP till Eketångask­olan – där Högskolan höll hus vid starten 1983. De vittnar om jobbiga år när bit efter bit av lokalerna skulle saneras från fukt- och mögelskado­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden