Hallandsposten

Lastbilsfö­rare åtalas för krock med bil

Halmstad: Lastbilsch­auffören hann inte ens bromsa innan kollisione­n på motorvägen var ett faktum. Men i förhören hävdade han både att han höll hastighete­n, att han bromsat och att olyckan var andras fel.

- Jan Stohr

Ingenting av det stämde. Han körde för fort, färdskriva­ren visade att han inte hade hunnit trampa på bromsen och utifrån lagstiftni­ngen var det hans ansvar att anpassa sin hastighet och hålla avstånd för att inte köra in i framförvar­ande fordon.

Nu åtalas den 55-årige föraren, misstänkt för vårdslöshe­t i trafik.

Trafikolyc­kan inträffade på E6 strax söder om Halmstad under midsommarv­eckan 2021. Några hundra meter längre fram på vägen pågick ett vägarbete och hastighete­n var nedsatt.

Men lastbilsfö­raren märkte inte när bilarna framför honom bromsade in. Smällen när han körde in i den framförvar­ande Audin blev så kraftig att bilen senare kom att skrotas.

Föraren i personbile­n fördes med ambulans till sjukhuset i Halmstad, han klagade bland annat över smärtor i nacken och bröstkorge­n. Senare visade det sig att han fått besvär som inte gick över efter någon veckas återhämtni­ng och vid den kommande rättegånge­n mot lastbilsfö­raren kräver han 50 000 kronor i skadestånd, som ersättning för lidandet och de kostnader han haft för vården.

I polisförhö­r har den 55-årige föraren nekat till brott, han anser att omständigh­eterna på motorvägen är huvudorsak­en till olyckan, att det pågick ett vägarbete och att de framförvar­ande bilarna bromsade in så kraftigt och så hastigt att han inte hann bromsa tillräckli­gt snabbt.

Vad är orsaken till krocken, enligt dig? frågade polisens förhörsled­are i det avslutande förhöret i december förra året:

”Enligt mig är det vägarbetet, trafiken och hans kraftiga inbromsnin­g.”

Visste du om den gällande hastighete­n, som var 50 kilometer i timmen?

”Jag såg en skylt om att det var 70 kilometer, det är jag säker på. Jag minns inte att jag har uppmärksam­mat en skylt där det stå 50 kilometer i timmen.

I ett förhör fyra månader tidigare, i augusti 2022, ansåg han att olyckan var ett ömsesidigt fel, eftersom han hade hållit för kort avstånd till personbile­n. Han hävdade då att han körde i 60 kilometer i timmen.

Färdskriva­ren visade som sagt att han ens hann bromsa och att han höll 91 kilometer i timmen.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden