Hallandsposten

Invånarna hoppas att butik ska återuppstå

Ysby:

- Jerry Carlsson jc@hallandspo­sten.se 010-471 51 65

Åtta månader har snart passerat sedan Ysbyborna miste sin livsmedels­butik. I dag står lokalen tom och ingen vet vem som kommer att överta den. – Vi har fortfarand­e förhoppnin­gar om att det ska bli en livsmedels­butik igen. Det behövs verkligen i den här byn, säger John Bengtsson, ordförande i Ysby bygdelag.

I maj förra året tackade Ann-christin och Bertil Jansson för sig efter att ha drivit butiken i 22 år. Paret hade då gjort tappra försök att hitta någon som ville driva verksamhet­en vidare men misslyckat­s. Sedan dess har lokalen stått tom. Fastighets­byrån var under ett halvår mäklare för objektet.

– Jag och paret Jansson har fortfarand­e kontakt men de har valt att pausa processen, säger Per-olof Almberg, fastighets­mäklare på Fastighets­byrån.

Fanns det några intressent­er under resans gång?

– Ja, det fanns det. En aktör visade intresse men den ville dock ändra om i lokalerna och då sa Laholms kommun nej.

Men ingen intressent som ville starta en livsmedels­butik?

– Nej. Det kan ha att göra med att Ica inte ville fortsätta samarbetet med en eventuell efterträda­re. Det kan nog vara svårt att driva en livsmedels­butik på landsbygde­n utan att ha en stor aktör i ryggen, säger Per-olof Almberg, som inte tror att utgångspri­set för fastighete­n var avskräckan­de.

– 1,8 miljoner får ses som ganska billigt med tanke på att fastighete­n är ganska stor och ligger i ett bra läge mitt i byn, säger han.

John Bengtsson, ordförande i Ysby bygdelag, saknar livsmedels­butiken.

– Jag tror att jag talar för de flesta bybor när jag påstår att det behövs en livsmedels­affär i byn.

Samtidigt kan jag förstå att ingen riktigt vågar ge sig på en sådan sak i dessa tider, inte minst med tanke på de skyhöga elpriserna, säger han.

John Bengtsson har varit i kontakt med Ica för att få matjätten att åter vilja etablera sig i Ysby.

– Det vill de inte och det handlar om omsättning­en. Deras minsta butiker, Ica Nära, ska kunna nå upp till en årsomsättn­ing på 30 miljoner kronor och det gör de inte i lilla Ysby.

BILD: JERRY CARLSSON/ARKIV

Var gör ni era inköp i dag?

– Både vi och andra som vi har pratat med i byn har inte hittat någon självklar ersättning­sbutik. Dessutom är vi numera beroende av bilen för att kunna handla och det gör ju varken gott för miljön eller plånboken. Att mista livsmedels­butiken var verkligen ett hårt slag mot orten, säger John Bengtsson.

 ?? ?? John Bengtsson, ordförande i Ysby bygdelag, tackar av Bertil och Ann-christin Jansson, som valde att gå i pension efter att ha drivit Ysbyhallen i 22 år.
John Bengtsson, ordförande i Ysby bygdelag, tackar av Bertil och Ann-christin Jansson, som valde att gå i pension efter att ha drivit Ysbyhallen i 22 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden