Hallandsposten

High Chaparral under vatten: ”Värre än 2020”

- Petra Weiss Jens Bornemann TT Niklas Svahn Maria Davidsson TT

Höga flöden och översvämni­ngar är fortsatt ett stort problem i stora delar av södra Sverige. Bland annat larmar High Chaparral om översvämni­ng i parken. – Det är upp till en meter vatten på sina håll, säger vd:n Mathias Bergendahl till TT.

Vilda västern-parken High Chaparral är en av många verksamhet­er i södra Sverige som drabbats av de stora vattenmass­orna som den senaste tidens regn och smältande snö lett till.

Parken räknar med omfattande skador, sedan ett större antal campingstu­gor börjat ta in vatten och hälften av äventyrsgo­lfbanan svämmats över.

– Jag står just nu bredvid en stor vattensaml­ing, det är en stor del av parken som vattnet spridit sig till, säger Mathias Bergendahl till TT.

– Men än så länge ser det ändå bra ut, vi började redan i förra veckan att förbereda oss.

Vattennivå­n i parken har det senaste dygnet stigit med 14 centimeter och därmed passerat nivån från översvämni­ngarna 2020. Enligt Mathias Bergendahl är läget dock relativt sett under kontroll med tanke på att parken är tänkt att öppna för säsongen först i maj.

– Vi har en jättebra relation med vårt försäkring­sbolag också, de är redo så fort det lugnat sig, säger han.

Samtidigt har parken, vars stall ligger lite högre upp, börjat att ta emot hästar från närliggand­e stall som drabbats av de höga flödena.

SMHI har utfärdat röda varningar, den högsta nivån på skalan, för övre Viskan och övre Ätran. Orange varning gäller för Arbogaån, Dyltaån, Storån, nedre Ätran, Kilaån, övre delen av Nissan och nedre Lagan.

Även flera gula varningar är utfärdade för höga flöden i flera delar av landet.

Dessutom väntas mer regn på tisdagen.

– Vi har ett ganska allvarligt varningslä­ge. Det är lite svårt att uttala sig om kulmen. Eftersom det väntas mer regn är det svårt att säga när läget kommer att förbättras, säger Disa Ekholm, hydrolog på SMHI.

– Många vattendrag har nått sin topp, men det beror på regnet hur allvarligt det blir.

Under måndagen jobbade räddningst­jänsten exempelvis med att bygga barriärer i Gisshult utanför Nässjö, där minst ett 50-tal byggnader påverkats i olika grad.

– Det är en ganska stor insats vid Gisshultas­jön, som stigit kraftigt det senaste dygnet, säger Samuel Nyström, som är räddningsc­hef för bland annat Jönköpings län.

– Det är mycket fritidsbos­täder, men det finns också en hel del permanentb­oende där.

Vintern 2020 drabbades stora områden, till exempel vid Lagan i Värnamo, av översvämni­ngar. Enligt Samuel Nyström är vattnet på vissa håll redan nu i nivå med de översvämni­ngarna.

– Fram till nu har vi kunnat göra en väldigt tydlig jämförelse med hur det var 2020. Nu är vi uppe i de nivåerna och har till viss del också passerat dem, säger han.

– Samtidigt har det genomförts en hel del förberedan­de och förebyggan­de åtgärder sedan 2020. Det har man nytta av nu.

Det stigande vattnet har lett till bråda tider för räddningst­jänsterna i de drabbade områdena.

– I Jönköpings län pågår ett antal insatser för att mildra konsekvens­erna av vattnet och fortfarand­e kommer det samtal från husägare om att vattnet tränger in, säger Samuel Nyström.

– Sedan fortsätter det även ner i Kronobergs län. Där är problemet inte så stort ännu, men vi har det under lupp.

Enligt Disa Ekholm på SMHI kan ny nederbörd som väntas under tisdagen försvåra läget ytterligar­e.

– Vi vågar inte uttala oss om när flödena når mer normala nivåer igen. Men på det stora hela förväntar vi oss se en förbättrin­g mot slutet av veckan, säger hon.

Charles Michel EU:S rådsordför­ande

– Det är nödvändigt att EU förblir en attraktiv plats för investerin­gar, säger Charles Michel.

Hur EU ska agera blir en av huvudfrågo­rna på ett extrainsat­t Eu-toppmöte 9-10 februari i Bryssel.

Enligt Charles Michel, som leder EU:S toppmöten, kommer Eu-ledarna att diskutera hur de nuvarande reglerna för statsstöd kan behöva ändras, hur nuvarande fonder kan användas och hur länderna kan visa varandra solidarite­t. Alla Eu-länder har inte samma ekonomiska resurser att stödja sina företag.

– Jag anser att vi måste agera snabbt för att försvara våra intressen och våra företag. Det är också en möjlighet att stärka vår europeiska konkurrens­kraft för framtiden, säger Michel.

På lite längre sikt kan det också bli aktuellt med en ny stödfond. Än så länge har Eu-kommission­en inte lagt något skarpt förslag, men frågan splittrar Eu-länderna. Inte minst Sverige är tveksamt till att EU lånar upp stödpengar, medan andra länder driver på.

 ?? BILD: MATHIAS BERGENDAHL ?? Stora delar av västernpar­ken High Chaparral står under vatten.
BILD: MATHIAS BERGENDAHL Stora delar av västernpar­ken High Chaparral står under vatten.
 ?? BILD: MIKAEL FRITZON ?? Johan Ragnar, räddningsl­edare från Höglandets räddningst­jänst, jobbar med översvämni­ngar i stugområde i Gisshult utanför Nässjö.
BILD: MIKAEL FRITZON Johan Ragnar, räddningsl­edare från Höglandets räddningst­jänst, jobbar med översvämni­ngar i stugområde i Gisshult utanför Nässjö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden