Hallandsposten

Hopp om att hitta överlevare efter flygkrasch­en ”noll”

- TT-AP-AFP

Nepal är i sorg efter söndagens våldsamma flygkrasch. Under måndagen utlyste landet en nationell sorgedag, samtidigt som räddningsa­rbetare fortsatte sökandet efter de personer som fortsatt saknas. Under måndagen hittades flygplanet­s svarta låda, liksom flygdata och en ljudupptag­ning från cockpit.

Minst 69 av de 72 personerna ombord omkom när flygplanet störtade i en brant ravin, slogs i spillror och fattade eld intill staden Pokhara i centrala Nepal på söndagen. Vid sjukhuset i Pokhara och flygplatse­n i huvudstade­n Katmandu, där flyget lyfte ifrån, väntade på måndagen oroliga familjemed­lemmar på informatio­n om sina nära och kära. Men tiden rinner sakta ut.

– Vi ber för ett mirakel. Men hoppet att hitta överlevand­e är noll, säger en lokal tjänsteman.

Raj Dhungana, farbror till en 23-åring som befann sig ombord planet, säger att hela familjen är i sorg efter nyheten om hennes död. Han beskriver sitt syskonbarn som en ung, talangfull kvinna, som vid sidan av studierna i Katmandu drev både en makeup-studio och en digital affärsverk­samhet.

Den bergiga terrängen har försvårat räddningsa­rbetet. Soldater med bårar har fått fira sig ner i en 300 meter djup ravin för att hämta upp kvarlevorn­a av de förolyckad­e flygpassag­erarna. Tjock rök och en våldsam eldsvåda hindrade dessutom de första räddningsf­örsöken.

– Lågorna var så heta att vi inte kunde komma i närheten av vraket. Jag hörde en man ropa på hjälp, men på grund av lågorna och röken

En kvinna gråter när kvarlevorn­a efter hennes släkting anländer till ett sjukhus i Pokhara efter söndagens flygkrasch.

BILD: YUNISH GURUNG

kunde vi inte hjälpa honom, säger Pokharabon Bishnu Tiwari som var bland de första på plats efter kraschen.

Räddningsa­rbetet har dessutom försvårats av kraftig dimma.

Flygplanet kraschade i närheten av en nyligen öppnad flygplats i Pokhara, en populär turistort i Nepal och porten till det välbesökta bergsmassi­vet Annapurna. Ombord fanns 72 människor, varav 68 passagerar­e och fyra besättning­smedlemmar, enligt flygbolage­t Yeti Airlines: 57 nepaleser, fem indier, fyra ryssar, två sydkoreane­r och en var från Argentina, Irland, Australien och Frankrike.

Det är fortfarand­e oklart vad som låg bakom olyckan. Ett ögonvittne beskriver hur planet började snurra våldsamt i luften efter att det påbörjat sin nedstignin­g. Därefter föll planet med nosen först och kraschade ner i ravinen. Ett filmklipp som direktsänd­es från planet i samband med olyckan visar hur planet svänger kraftigt åt vänster innan en hög explosion hörs.

Det bergiga landet i Himalaya har en dyster historik gällande flygsäkerh­et. Sedan 1946 har det inträffat 42 dödliga flygolycko­r i landet, enligt organisati­onen Flight Safety Foundation­s statistik. Söndagens krasch är den dödligaste sedan 1992, då samtliga 167 personer ombord ett flygplan från Pakistan Internatio­nal Airlines omkom när planet kraschade in i ett berg i närheten av Katmandu.

 ?? BILD: ANISH BHATTARAI ?? Räddningsa­rbetare vid vraket av det förolyckad­e flygplanet i Pokhara på måndagen.
BILD: ANISH BHATTARAI Räddningsa­rbetare vid vraket av det förolyckad­e flygplanet i Pokhara på måndagen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden