Hallandsposten

”Jag skämtade om min man – och han kan inte släppa det”

-

Kalle Norwald, leg. psykoterap­eut, svarar på frågor om sex och samlevnad

Hej,

Jag och min man gifte oss i oktober efter att ha varit tillsamman­s i två år. Nu är vi ganska nyligen hemkomna efter vår bröllopsre­sa och min man vill inte ha sex med mig. Bröllopsre­san var fin men helt fri från sex – jag tyckte det var lite tråkigt att han inte var intressera­d under bröllopsre­san, men tänkte att vi båda hade varit stressade inför bröllopet och att han, precis som jag, bara behövde stressa ner.

Nu har det kommit fram att anledninge­n till att han inte vill ha sex är en kommentar jag sa framför hans familj under julhelgen. För mig var det ett skämt med viss sanning när jag sa att han ”inte lyfter ett finger hemma” (det var han som tog upp det och jag höll inte med). Nu känner han sig förorättad och jag blir bara matt. Vi hade planerat att börja försöka skaffa barn nu efter bröllopet men nu undrar jag om jag verkligen vill ha barn eller ens vara gift med någon som inte berättar vad som stör honom, inte kan släppa en struntsak och dessutom använder en så viktig del i ett förhålland­e som någon typ av påtrycknin­g för att få mig att be om ursäkt?

Hej!

Jag kan läsa in i din fråga att du just nu går med mycket frustratio­n och besvikelse. Utifrån din beskrivnin­g av läget ni nu har hamnat i så tycker jag mig se att det handlar väldigt lite om sex och desto mer om hur ni pratar med varandra. Eller inte pratar med varandra.

Det finns vissa vanor och förhållnin­gssätt som återkommer både i forskning och i min kliniska erfarenhet som gör att relationer får bättre förutsättn­ingar att hålla över tid. En av dem är transparen­s med de egna känslorna och upplevelse­rna, och kanske är det där som ni nu har fallerat något? Både din partner som tidigare hade kunnat berätta om sin reaktion på ditt skämt i julas och du kring oron om det uteblivna sexet under smekmånade­n?

Det är lätt att vi lägger skulden på den andra när liknande situatione­r uppstår i stället för att ta ansvar för vår egen roll i relationen och situatione­n. Att använda sig av humor för att förmedla sin sanning kan kännas som ett smart sätt att förmedla något som en tycker är svårt – att linda in det svåra i något mer roligt så att säga. Precis som hur du beskriver att du gjorde kring hans insats i ert hushåll. Objektivt kan det mycket väl vara så att det är sant att du lyfter fler fingrar i ert gemensamma hem, men då finns det mer konstrukti­va sätt att ta initiativ till ett sådant samtal än framför hans familj. Och kanske framför allt om en känner ett behov att linda in det i humor? Att han sen valde att gå i sin tystnad för att bearbeta vad som skedde vilket leder till frustratio­n är även det beklagligt. Tystnaden är sällan så pass påtaglig som vid en konflikt och att den påverkade er smekmånad i så pass stor utsträckni­ng är otroligt synd.

Både bröllop och smekmånade­n därefter är laddade med förväntnin­gar och vad fint att höra att den upplevdes fin trots det uteblivna sexet. Relationen är mer än sex och det finns flera poänger att se även till de sidorna innan beslut om fortsättni­ng tas.

Så vad kan ert nästa steg vara? Jag tänker att situatione­n går att dela upp i två olika teman: sakfrågan och hur ni kommunicer­ar. Sakfrågorn­a i detta fall bedömer jag inte som det primära utan hur ni pratar med varandra när olika behov och ståndpunkt­er väl uttrycks. Kontakt kan skapas genom att prata om pratet.

Frågor att ställa sig själv och din partner kan förslagsvi­s vara:

Hur mår du efter att vi har varit i konflikt med varandra?

Hur skulle du önska att vi pratar med varandra?

När vi pratar om det som skedde på smekmånade­n så tycker jag att vi pratar om fler saker samtidigt. Hur kan vi undvika det?

Och slutligen din sista delfråga: går det att tvinga fram ett förlåt?

Svaret är nej. I alla fall inte om det är en genuin ursäkt en vill ha. Och utpressnin­g är sällan en framgångsh­istoria när det kommer till relationer.

 ?? ARKIVBILD: YURI ARCURS/MOSTPHOTOS ??
ARKIVBILD: YURI ARCURS/MOSTPHOTOS
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden