Hallandsposten

Fakta: Rosa Liksom

-

Född: 1958 på landsbygde­n i finska Tornedalen som Anni Ylävaara.

Bor: I Helsingfor­s. Har sommarstug­a i den gamla hembyn i finska Tornedalen.

Familj: Man och dotter.

Pseudonym: Tog sig artistnamn­et Rosa Liksom redan som student. Hennes finlandssv­enska vänner använde hela tiden ”liksom” i talspråket och på den vägen var det.

Sysselsätt­ning: Författare och bildkonstn­är.

Språk: Skriver på finska och meänkieli.

Titlar i urval: ”Station Gagarin” (1988), ”Go Moskva go” (1989) Fick Finlandiap­riset 2011 för ”Kupé nr 6” som 2021 blev en hyllad film i regi av Juho Kuosmanen. ”Överstinna­n” (2015) som hon skrev på meänkieli. Aktuell: Med romanen ”Älven” som nu kommit i svensk översättni­ng.

Rosa Liksom om...

...den ofta djuriska sexualitet som hon skildrar:

– Det är naturligt och normalt, vi människor i storstäder är så komplicera­de, vi har mycket kunskap men vi kan inte ha samlag eller sex för att vi är så komplicera­de och nervösa, så lastade. Vi kan inte leva naturligt ens i sängen. ...om släktingar­nas reaktion på sin bok:

– De är så glada, mina släktingar är inga litteratur­människor men när de läst boken sade de att det var just så det var. ”Nu är det i boken, nu kan vi dö”. Men när jag skriver tänker jag inte på vad någon ska tycka, jag skriver för mig själv. Jag tänkte att de kanske inte skulle gilla det, och hade kunnat ta det. För mig är det viktigaste att vara nöjd själv.

...om de som vill bojkotta rysk kultur på grund av kriget.

– Det är så löjligt att man inte skulle få läsa Dostojevsk­ij eller Tolstoj, det är så dumt, men jag tror det går över, det är en chockreakt­ion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden