Hallandsposten

Karlsson sjuk – tvingas ändra Vm-förberedel­ser

Frida Karlsson har blivit förkyld, vilket stör förberedel­serna inför VM i Planica. – Det har blivit ändrade planer. Nu gäller det att vara smart, säger hennes tränare Per Nilsson.

- Anders Hansson TT

Det har gått drygt en vecka sedan Frida Karlsson vann Tour de Ski efter en dramatisk avslutning. Hon upplevde en mardrömsli­k klättring uppför Alpe Cermis och svimmade efter mållinjen. Många tv-tittare följde dramat när sjukvårdar­e bar Frida Karlsson på bår till en sjukstuga. Lättnaden var därför stor när beskedet kom att hon piggnat till.

Planen var sedan att hon skulle vila en vecka och nu på söndag genomföra ett löptest på rullband, med blodprov, för att kontroller­a om kroppen var redo för tyngre träning.

Men nu har Frida Karlsson blivit förkyld och tvingas till ytterligar­e dagar av ofrivillig vila.

– Nu gäller det att vara smart och inte stressa. Vi tar dag för dag tills det läker ut. Först då går hon i gång. Det har blivit ändrade planer, säger Per Nilsson till TT.

Han berättar att när Frida Karlsson blivit frisk från förkylning­en väntar tre dagar av lättare träning, plus en vilodag. På den femte dagen efter förkylning­en kommer hon att göra det planerade testet på rullbandet. Först därefter kan hon inleda den tunga träningspe­rioden inför VM i Planica, som inleds den 22 februari.

– Jag hoppas att det inte dröjer alltför länge, men en förkylning är en förkylning, säger Nilsson.

Därmed är det osäkert om Frida Karlsson åker världscupt­ävlingarna i franska Les Rousses den 27–29 januari.

– Grundplane­n var att hon skulle köra den helgen, men nu vet vi inte. Hon måste få köra sina pass innan. Det kan bli lite tajt, säger Nilsson, och betonar att det är viktigare för henne att bli frisk till världscuph­elgen i Toblach den 3-5 februari.

Där blir tiokilomet­ersloppet, den 4 februari, ett test och genrep som visar hur hon återhämtat sig efter kollapsen i Tour de Ski och den förkylning som nu drabbat henne. Hur mår Frida Karlsson mentalt?

– Det är tråkigt. Alla skidåkare hatar att vara förkyld på vintern. Men hon hade en bra känsla innan förkylning­en, så det är lugnt, svarar Nilsson.

Frida Karlsson under Tour de Ski.

 ?? ARKIVBILD: TERJE PEDERSEN ??
ARKIVBILD: TERJE PEDERSEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden