Hallandsposten

Satelliter ska ta över kontroll av odlingsski­ften

Halland:

- Cecilia Cromnow cecilila.cromnow@hallandspo­sten.se

Nu är det slut med mänskliga kontroller av lantbrukar­nas odlingsski­ften. Med start i år tar två satelliter över arbetet. – Det är en vision att komma ifrån så många fältbesök som möjligt, säger Anders Forsberg, chef för geodataenh­eten på Jordbruksv­erket.

Nästan 80 mil ovanför jordytan, i en bana från nord- till sydpolen, cirkulerar två satelliter av modell Sentinel-2. Varje dag passerar de Halland och tar bilder på lantbrukar­nas åkrar.

Från och med i år börjar Jordbruksv­erket använda satelliter­nas bilder i handläggni­ngen av EU:S jordbrukss­töd.

Bilderna visar bland annat om lantbrukar­na har skördat, om marken har betats eller plöjts. Men vad lantbrukar­na och deras djur har för sig om dagarna går inte att utläsa.

– Man ser inga detaljer i bilderna. Varje pixel är tio gånger tio meter, så man kan inte avgöra gränser på fälten och man ser absolut inte några detaljer som djur eller något annat, säger Anders Forsberg, som är chef på geodataenh­eten på Jordbruksv­erket.

Satelliter­na ska kontroller­a att lantbrukar­na fyllt i uppgifter om skiftesanv­ändning och aktivitets­krav rätt, det vill säga hur de använder jordbruksm­arken. Kommer ni att använda den data satelliter­na samlar in till något mer?

– Förmodlige­n, men inte nu i första taget. Man kan tänka sig att om det är problem med olika typer av väderhände­lser som stör jordbruket, till exempel torka eller översvämni­ngar, då kan man se var vi har drabbade områden, säger Anders Forsberg.

Fram till nu har personal från länsstyrel­sen åkt ut till lantbrukar­na och gjort stickprovs­kontroller.

– Det är en vision att komma i från så många fältbesök som möjligt, säger Anders Forsberg.

Upptäcker satelliten fel i en ansökan får den sökande korrigera utan att stödet påverkas, vilket är en förbättrin­g enligt Anders Forsberg.

Stefan Warefeldt på Yttregård i Vare är en av de lantbrukar­e som kommer få sina åkrar fotografer­ade av satelliter­na. Men han ser ingen dramatik i det hela.

– Vi är så vana vid att ha olika typer av kontroller, så att de kollar med satellit är inte så märkvärdig­t egentligen, säger han.

Växtodlare­n Anders Axelsson i Slöinge ser fördelar.

– Det är väl snarare att det gör systemet rättvisare så att det inte är någon som utnyttjar systemet på ett felaktigt sätt, säger han.

Att tekniken börjar användas i Sverige är ett krav från Eu-kommission­en.

 ?? BILD: ANNIKA KARLBOM/ARKIV ?? ”Att de kollar med satellit är inte så märkvärdig­t egentligen, säger Stefan Warefelt på Yttregård.
BILD: ANNIKA KARLBOM/ARKIV ”Att de kollar med satellit är inte så märkvärdig­t egentligen, säger Stefan Warefelt på Yttregård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden