Hallandsposten

VM ”Grymt att spela en final mot en värdnation”

- Daniel Kihlström Jens Bornemann TT

Sverige och Danmark har gått in i mellanrund­an med full pott. Nu hoppas grannlände­rna att de inte möts förrän i finalen av handbolls-vm. – Det är en drömfinal, säger den danske målvakten Niklas Landin. – Det hade ju varit hur kul som helst, säger den svenske mittsexan Oscar Bergendahl.

Handbolls-vm rullar vidare med mellanrund­an – på svensk mark i Göteborg och Malmö – och de två främsta i de fyra sexlagsgru­pperna avancerar vidare till kvartsfina­l. Två av dem spelas i Stockholm.

I Tele 2 arena spelas även en av semifinale­rna och de båda medaljmatc­herna. För den svenska arrangörss­taben vore det en fullträff om Vm-finalen söndagen den 29 januari avgörs mellan Sverige och Danmark.

– Det hoppas jag också. Det är en drömfinal. Det är alltid grymt att spela en final mot en värdnation, säger den danske stjärnmålv­akten Niklas Landin, som 2012 var med och vann Em-guld mot Serbien i just Serbien.

Sveriges Oscar Bergendahl skulle inte ha något emot att ställas mot Danmark i en final. Den 27-årige mittsexan spelade i den danska toppklubbe­n GOG från Fyn i flera år och känner de danska spelarna väl.

– Det hade ju varit hur kul som helst att spela mot Danmark, med tanke på min historik. Många från min tidigare klubb är väl där nu, det känns som att halva truppen spelat där, säger Bergendahl, som inför säsongen gick över till tyska Stuttgart.

Bergendahl tar naturligtv­is inte ut någon finalplats i förskott.

– Det finns så otroligt många bra landslag och det är små detaljer som

"Det är mycket som ska klaffa, men jag tror på oss

Oscar Bergendahl

avgör. Så det kan lika gärna bli Frankrike–norge som Sverige– Danmark. Det är mycket som ska klaffa, men jag tror på oss.

Dessutom finns det en risk att de skandinavi­ska nationerna, som båda har gått in i mellanrund­an med maximala fyra poäng, stöter på varandra redan innan finalen. Gruppen i Göteborg med Sverige får sitt kvartsfina­lmotstånd från just gruppen i Malmö med Danmark. Ska länderna undvika varandra i den första utslagsmat­chen

BILD: LISELOTTE SABROE

krävs det att lagen slutar på samma position i respektive grupp. Landslagen kan inte möta varandra i en semifinal – det motståndet kommer från de två kvartsfina­lerna i Polen.

Sverige är regerande Europamäst­are och tog 2021 Vm-silver – efter förlust i finalen mot Danmark, som har två raka Vm-guld. Guldet 2019 tog danskarna på just hemmaplan.

– Det var fantastisk­t att uppleva den kulissen. Det unnar jag svenskarna nu. Jag hoppas självklart bara att de inte får mer än silver, säger den danske veteranen Hans Lindberg, 41, med ett leende.

 ?? ?? Danmarks målvakt Niklas Landin under en Vm-match i Malmö.
Danmarks målvakt Niklas Landin under en Vm-match i Malmö.
 ?? ARKIVBILD: ANNA SZILAGYI ??
ARKIVBILD: ANNA SZILAGYI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden