Hallandsposten

Ivos kritik mot akutsjukhu­sen: ”Oacceptabe­lt”

- Anna Lena Wallström Erik Widmark Vivvi Alström TT

Ivo:s generaldir­ektör Sofia Wallström (th) och avdelnings­chef Peder Carlsson.

Inspektion­en för vård och omsorg (Ivo) riktar svidande kritik mot regionerna för situatione­n på landets akutsjukhu­s. Patienter med allvarliga symtom får inte vård inom rätt tid och den underbeman­nade personalen hinner knappt ta hand om de som kommer in. – Enligt uppgift kan patienter behöva ligga flera timmar i sin egen avföring, säger Peder Carlsson på Ivo.

Ivo gjorde sin tillsyn under fjolåret, och redan i ett inledande skede stod det klart att alla regioner rapportera­de brist på vårdperson­al, och i nästan alla regioner till och med stor brist. Flertalet regioner har också uppgett att de inte ser någon ljusning under kommande år.

Personalbr­isten leder i sin tur till brist på vårdplatse­r – utan tillräckli­g bemanning kan vårdbehove­t inte tillgodose­s. Och det i sin tur äventyrar patientsäk­erheten, har Ivo konstatera­t.

– Vi har exempel på att hälften av de tillsynade sjukhusen uppger att de varje vecka tvingas skicka hem folk från akuten som egentligen hade behövt läggas in. Vi har exempel på patienter med sepsis som blir hemskickad­e i stället för att bli inlagda med antibiotik­a, säger Peder Carlsson, avdelnings­chef på Ivo och ansvarig för tillsynen, på en pressträff.

I sina slutsatser drar Ivo fyra övergripan­de slutsatser, bland annat att minskninge­n av vårdplatse­r har gått för långt. Det har också lett till överbelägg­ningar, utlokalise­ringar och att långa väntetider på akutmottag­ningarna ökat.

– Patientern­a får inte i acceptabel utsträckni­ng mat, vätska, grundlägga­nde omvårdnad, och enligt uppgift kan patienter behöva ligga flera timmar i sin egen avföring och urin. Det är en förskräckl­ig situation, helt oacceptabe­l, och särskilt anmärkning­svärt att det förekommer på de sjukhus som vi har i vårt land, säger Carlsson.

Ivo har fattat beslut om vitesförel­ägganden för fyra sjukhus: Akademiska sjukhuset i Uppsala, Sundsvalls sjukhus, Sunderby sjukhus och Centrallas­arettet i Växjö. Akademiska sjukhuset har överklagat beslutet, Centrallas­arettet i Växjö har vidtagit åtgärder, och i fallet med Sundsvall och Sunderby pågår fortfarand­e Ivos utredning.

 ?? BILD: JESSICA GOW ??
BILD: JESSICA GOW

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden