Hallandsposten

Positiva vändningen efter hårda kritiken mot klubben

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se

”En mycket dålig psykisk arbetsplat­s”, larmade Kommunal i våras. Nu ger fackförbun­det en betydligt positivare bild av Halmstads Fältrittkl­ubb och arbetsmilj­ön på ridanläggn­ingen på Mickedala. – Det är rätt mycket som har ordnat till sig. De är på rätt väg, säger Ante Hultin, regionalt skyddsombu­d på Kommunal.

Det var i maj i fjol som Kommunal genom Ante Hultin riktade hård kritik mot arbetsmilj­ön på ridanläggn­ingen på Mickedala, som ägs av Halmstads kommun men som hyrs och drivs av Halmstads Fältrittkl­ubb.

Enligt Kommunal – som organisera­r stall- och djurskötar­personal

– förekom mobbning, utfrysning, kränkning av personal och ”obefintlig arbetsledn­ing” på Mickedalaa­nläggninge­n, som beskrevs som ”en av de sämre arbetsplat­ser vi har inom hästnäring­en”.

Åtta månader senare tecknar Kommunal en betydligt ljusare bild av arbetsmilj­ön. Fältrittkl­ubben anställde i somras en ny verksamhet­schef, Kristina Engberg, på heltid, vilket enligt fackförbun­det har haft en positiv inverkan.

– Det har varit bra, det behövde de. Det är rätt mycket som har ordnat till sig och man har börjat starta om från grunden. De är på rätt väg, säger Ante Hultin.

Vad är det klubben har gjort som har varit bra?

– Det är skyddsrond­er, schemalägg­ning – ja, man kan säga att de grävde från grunden och har gjort i ordning. De har lagt upp handlingsp­laner och sånt där som inte har funnits, så det känns väldigt bra.

Ante Hultins kollega Ronny Remse, som nu har tagit över ansvaret för Fältrittkl­ubben, instämmer.

– Jag har en förhoppnin­g om att det ska bli bättre där uppe och jag tror att det kommer att bli det också, säger han.

Halmstads Fältrittkl­ubbs ordförande Madeleine Elb ställde sig i våras frågande till den fackliga kritiken och efterlyste en bättre kommunikat­ion. Det gör hon fortfarand­e.

– Vi har aktivt verkat för en god arbetsmilj­ö under hela vår mandatperi­od med personalmö­ten, enskilda och gemensamma, arbetsmilj­örond och allmän tillgängli­ghet. I denna kommunikat­ion med våra medarbetar­e har negativ upplevelse bara rapportera­ts i enskilt fall. Om arbetsmilj­ön efter chefsrekry­tering upplevs mer positiv är vi ju självklart bara glada för det. Det är ju vårt mål, säger hon.

Nya verksamhet­schefen Kristina Engberg har tidigare bland annat jobbat som chef och ridlärare på flera ridklubbar i Göteborgso­mrådet.

– Vi är glada att vi äntligen, efter flera rekryterin­gsprocesse­r, hittat någon med tillräckli­g erfarenhet och kompetens. Vi var väldigt glada att kunna anställa Kristina på Halmstads Fältrittkl­ubb, säger Madeleine Elb.

"Det är rätt mycket som har ordnat till sig och man har börjat starta om från grunden. De är på rätt väg.

Ante Hultin Regionalt skyddsombu­d.

 ?? BILD: CARL FREDRIK JOHANSSON ?? Fackförbun­det Kommunal riktade skarp kritik mot arbetsmilj­ön på Halmstads Fältrittkl­ubb i maj i fjol. Nu tecknar fackförbun­det en positivare bild. Arkivbild.
BILD: CARL FREDRIK JOHANSSON Fackförbun­det Kommunal riktade skarp kritik mot arbetsmilj­ön på Halmstads Fältrittkl­ubb i maj i fjol. Nu tecknar fackförbun­det en positivare bild. Arkivbild.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden