Hallandsposten

Ägare till djurpark åtalas för djurplåger­i

Döda djur i frysboxar, undervikti­ga och undernärda djur samt flera anmälninga­r. Under flera års tid har ägarna till numera nedlagda Blekinge exotiska värld misskött djurhållni­ngen. Nu är de misstänkta för djurplåger­i.

- Elvira Knudsen TT

I veckan inleddes rättegånge­n mot de två männen som ägde anläggning­en i Karlshamn.

Det är länsstyrel­sen i Blekinge som efter flera kontroller av djuren och djurparken bedömt att det fanns så pass allvarliga brister att en åtalsanmäl­an skulle göras.

– De hade vanvårdat djuren så pass allvarligt och då är vi skyldiga att anmäla, säger Sandra Draaisma, länsveteri­när och enhetschef på länsstyrel­sen i Blekinge.

Blekinge exotiska värld har varit nedlagt sedan några år tillbaka, dels på grund av en konkursans­ökan och dels på grund av att länsstyrel­sen dragit in deras tillstånd om att få visa djur offentligt.

Händelsern­a i Blekinge är inte de enda incidenter­na som har drabbat svenska djurparker den senaste tiden. I oktober rymde kungskobra­n Sir Väs från sitt terrarium på Skansen i Stockholm och så sent som i december lyckades fem schimpanse­r ta sig ut från sitt hägn på Furuvikspa­rken utanför Gävle.

Men trots att Blekinge exotiska värld har stängt sin verksamhet fick länsstyrel­sen ändå ta emot anmälninga­r om misstänkta brister i djurhållni­ngen.

En anonym anmälan i januari 2021 ledde till att det gjordes en djurskydds­kontroll där det togs beslut om att omedelbart omhänderta tre vitörade marmosette­r (silkesapor).

– Omhänderta­gande av djur är aldrig första steget utan vi ger alltid djurhållar­en möjlighet att först vidta åtgärder. Men i det här fallet hade de apor vilket de inte hade tillstånd för, säger Sandra Draaisma.

Efter kontrollen undersökte­s de tre aporna av en veterinär som i sin tur bedömde att samtliga var undernärda. Därefter tog länsstyrel­sen beslutet att de skulle avlivas.

Vid en uppföljand­e kontroll av den nedlagda djurparken senare på våren hittades döda djur i en frysbox och flera av dem bedömdes också vara undernärda när de dött. Därefter skrev länsstyrel­sen en åtalsanmäl­an, något som de enligt Sandra Draaisma var skyldiga att göra i det läget.

– Både omhänderta­gandet av djuren och de följande undersökni­ngarna som i sin tur ledde till att aporna fick avlivas var det som låg till grund för att vi gjorde en åtalsanmäl­an, säger hon.

En förundersö­kning inleddes och onsdagen 18 januari inleddes rättegånge­n vid Blekinge tingsrätt. Domen meddelas 1 februari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden